Okusna dalmatinska jed, ki vas bo navdušila

Navdih 28. Avg 202405:05 3 komentarji
Čičerikina enolončnica
Foto: PROFIMEDIA

Ste že slišali za čičvardo? To je najboljša čičerikina enolončnica, ki jo boste kdaj poskusili. In mi imamo recept.

Nič ne nahrani tako dobro kot goste, aromatične jedi na žlico. Če te jedi vsebujejo še okusno slanino, pa naše brbončice poskakujejo od veselja. Ta čičerikina enolončnica, v Dalmaciji znana tudi kot čičvarda, je popoln primer take jedi – dišeča, gosta in obogatena s slanino, ki bi jo z veseljem jedli vsak dan. Če želite, lahko v njej skuhate tudi domačo klobaso.

Čičerika je priljubljena po vsem svetu, vsaka država pa ima svojo jed, kjer je ta stročnica glavna zvezda. Poskusite še eno različico čičerikine enolončnice, okusne jedi na žlico, ki je bila priljubljena že pri Rimljanih, piše Punkufer.hr, ki predstavlja tudi recept za to okusno jed.

Sestavine:

  • 250 g suhe čičerike
  • 150 g slanine
  • 1 glavica čebule
  • 2 korenčka
  • 2-3 srednje velike krompirje
  • 2-3 stroki česna
  • 200 ml pasiranega paradižnika
  • 1 žlica paradižnikovega koncentrata
  • 1 manjši feferon
  • 1 lovorjev list
  • 3 žlice oljčnega olja
  • sol, poper
  • 2 l vode ali jušne osnove
Čičerikina enolončnica
Foto: PROFIMEDIA

Priprava:

Čičeriko večer prej namočite (naj bo namočena vsaj 12 ur) in nato kuhajte v veliko vode približno dve uri do dve uri in pol oziroma dokler ni mehka. Če uporabite čičeriko iz pločevinke, jo odcedite in dobro sperite.

Čebulo olupite in narežite na tanke rezine. Slanino narežite na kocke, krompir olupite, operite in narežite na manjše kocke.

V globlji posodi ‘na suho’ popražite slanino, dokler ne spusti maščobe. Nato dodajte olivno olje in čebulo ter pražite, dokler se čebula ne zmehča.

Dodajte drobno nasekljan česen in na kolobarje narezano korenje. Vse skupaj premešajte in dušite minuto ali dve, nato dodajte paradižnikov koncentrat ter malo vode. V lonec dodajte feferon, lovorjev list in kuhano čičeriko ter dušite še dve ali tri minute. Nato vmešajte pasiran paradižnik.

Dodajte krompir, zalijte z jušno osnovo ali vodo, solite, poprajte, pokrijte in kuhajte na majhnem ognju 30–40 minut, dokler nista krompir in korenje mehka.

Na koncu vzemite nekaj žlic kuhane čičerike in krompirja, to zmečkajte z vilicami, prilijte malo tekočine iz enolončnice in premešajte. Nato vse vrnite v lonec, da zgostite enolončnico.

Dober tek!

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje