Pet napak, ki jih delate pri kuhi s česnom: ena je še posebej pogosta

Navdih 04. Apr 202405:03 1 komentar
Ženska lupi česen
Foto: PROFIMEDIA

Obstajata dve vrsti ljudi: tisti, ki česen obožujejo, in tisti, ki ga resnično ne marajo. Tudi ljubiteljem česna pa se lahko pripeti napaka, zaradi katere bo začimba izgubila želeni okus. Katerim napakam se morate izogniti pri kuhanju s česnom?

Česen je ena najstarejših in najbolj razširjenih sestavin, ki kraljuje v sredozemski in italijanski kuhinji. Poda se skoraj k vsaki jedi, od najrazličnejših omak in marinad do nenadomestljivega dodatka mesu, ribam in zelenjavi. Ni pa vseeno, kako ga uporabljate, piše N1 Zagreb. Mnogi pri uporabi delajo napake, spodaj opisanim se naslednjič raje izognite.

Prehitro dodajanje česna

Ena najpogostejših napak je, če česen jedi dodamo prehitro. Ta se namreč zelo hitro zažge, še posebej če je sesekljan na drobno, jedi pa pusti grenak priokus. Pri pripravi ocvrte hrane česen dodajte šele na polovici cvrtja in nič prej. Če kuhate jed z gosto in kremasto konsistenco, na primer omako za testenine, ga na hitro prepražite na vročem olju, nato pa zmanjšajte temperaturo in ga prelijte s tekočino, še preden se ta zažge. Pri omakah lahko česen dodate tudi kasneje, 10 minut pred koncem, in ga ne pražite samega na ponvi.

Priprava na previsoki temperaturi

Kot smo že omenili, se česen rad zažge, zato ga v ponev dodajte pri nižjih temperaturah, kasneje pa lahko temperaturo postopoma zvišate. Če česen v ponev stresete na zelo vroče olje, bo na hitro postal črn in hrustljav, zato pa grenak in neužiten.

Uporaba česna, ki je že dlje časa narezan

Ko česen enkrat prerežemo, hitro začne izgubljati aromo in okus, zato uporabljajte cele in kar se da sveže stroke. Česen ima tisti pravi okus, če so stroki čvrsti in ne zmehčani. Če ga neprimerno shranjujete, lahko dobi neprijeten vonj, zato ga shranjujte v hladnem, suhem, temnem in dobro prezračenem prostoru.

Če v svoji omari hranite česen v prahu, se vam glede roka uporabe ni treba bati. Česen v prahu je praktičen predvsem zato, ker dlje časa ohranja svojo aromo, obenem pa ga lahko uporabite v zadnji minuti, saj ne zahteva predhodne priprave.

Sredica

Sredica stroka česna pogosto otežuje prebavo, zato jo je priporočljivo izdolbsti. Preden se lotite rezanja česna, premislite, kaj si od njega želite. Če ga želite uporabiti v jedeh, kjer je pomembna konsistenca, na primer v omakah, ga olupite in naribajte.

Če si želite nekaj česnove arome, hkrati pa ne želite premočnega okusa, strok olupite, ga zmehčajte s ploščato stranjo noža, na hitro prepražite na olju, nato pa ga, preden dodate ostale sestavine, odstranite s ponve. Pri pripravi pečenke ali drugih jedeh, ki se dolgo kuhajo, ga pustite v ponvi. V vsakem primeru bo po daljšem kuhanju izgubil oster in grenak vonj, ki si ga ne želite. Tisti, ki ste zelo občutljivi na njegov okus, vendar pa se ne želite popolnoma odreči kančku njegove arome, lahko pred kuhanjem z olupljenim in prerezanim strokom česna zgolj premažete ponev.

Katerim jedem se najbolje poda

Česen je nepogrešljiv dodatek za vse jedi z morskimi sadeži in ribami, odlično se poda k enolončnicam, jagnjetini, perutnini in pečenkam. V teh primerih uporabite cele stroke česna, ki jih pred serviranjem jedi odstranite ali pa zmečkajte in spremenite v pesto.

Česen doda prijeten okus gobam, omakam za testenine ali riž, vendar pa pri teh jedeh ni nepogrešljiva sestavina, zato ga po želji lahko tudi izpustite. Podobno velja v kombinaciji z jajčevci, stročjim fižolom, čičeriko, artičokami, repo, zeljem, svežim češnjevim paradižnikom in svinjino.

Sprejemljiv je tudi v marinadah iz rdečega vina, še piše na N1 Zagreb.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje