Pet znakov, da jeste preveč sladkorja

Navdih 19. Okt 202405:12 0 komentarjev
žlica sladkorja
Foto: PROFIMEDIA

Čeprav je sladkor prisoten v številnih živilih, pogosto ne opazimo, koliko ga dejansko zaužijemo, kar pa lahko povzroči različne težave, ki jih sprva ne povezujemo s prehrano. To je pet ključnih znakov, ki kažejo, da vaša prehrana vsebuje preveč sladkorja in kako to vpliva na vaše telo ter splošno počutje.

Sladkor je postal nepogrešljiv del naše prehrane, a koliko sladkorja je dnevno pravzaprav sploh priporočljivo zaužiti?

Ameriško združenje za srce priporoča, da ženske dnevno ne zaužijejo več kot šest čajnih žličk sladkorja (približno 25 gramov), medtem ko je za moške zgornja meja devet čajnih žličk (36 gramov). Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporoča omejitev sladkorja na največ 50 gramov na dan, še bolje pa ne več kot 25 gramov sladkorja na dan.

Če se vam to ne zdi malo, naj vam povemo, da ena sama pločevinka kokakole (0,33 l) vsebuje kar 39 gramov sladkorja. Sladkor se ne nahaja le v sladkih razvadah, temveč v večini vnaprej pripravljeni industrijski hrani. Najdemo ga v pijačah, kruhu, kosmičih, celo v kislih kumaricah. Zatorej ni presenetljivo, da večina ljudi v resnici zaužije dvakrat več sladkorja, kot je priporočeno, piše Vogue.com.

Skriti sladkor

Velik del sladkorja, ki ga zaužijemo, prihaja iz predelanih živil, kjer je sladkor pogosto skrit pod različnimi imeni. Te različice sladkorja so dodane v številne pijače, peciva in prigrizke, kar nam otežuje, da bi dejansko spremljali, koliko sladkorja zaužijemo.

Nekateri pogosti izrazi, pod katerimi se skriva sladkor, so:

  • Saharoza: kemijski izraz za namizni sladkor.
  • Glukoza, glukozni sirup ali dekstroza: pogosto jih najdemo v predelanih živilih.
  • Fruktoza: sadni sladkor, ki ga pogosto najdemo v sadju ali koruznem sirupu.
  • Koruzni sirup (koruzni sirup z visoko vsebnostjo fruktoze): zelo predelan sladkorni sirup, ki se uporablja v številnih gaziranih pijačah.
  • Maltoza: sladni sladkor, ki ga pogosto najdemo v kruhu in pivu.
  • Dekstroza: druga oblika glukoze.
  • Laktoza: mlečni sladkor v mlečnih izdelkih.
  • Invertni sladkor: sladkor, ki nastane pri razgradnji saharoze in ga najdemo v številnih slaščicah.
  • Med: pogosto obravnavan kot “naraven”, vendar še vedno oblika sladkorja.
  • Agavin sirup, javorjev sirup ali rižev sirup: alternativna sladila, ki prav tako vsebujejo sladkor.

Skratka, vse, kar se konča na “-oza”, ter različni sirupi in sladila, so jasni kazalniki sladkorja.

Znaki, da jeste preveč sladkorja

Presežek sladkorja v prehrani lahko vodi do številnih težav. Kakšni so mogoči opozorilni znaki, da uživate preveč sladkorja, je za Vogue povedala Dr. Lela Ahlemann, nutricionistka ter specialistka dermatologije, flebologije in proktologije.

1. Povečanje telesne teže in stalna lakota

Sladkor povzroča hitre dvige krvnega sladkorja, vendar zaradi pomanjkanja vlaknin ne prispeva k dolgoročni sitosti. Rezultat je stalna lakota in pridobivanje telesne teže, je povedala strokovnjakinja.

2. Akne

Sladkor zviša raven inzulina in hormona IGF-1, kar lahko vodi v zamašitev žlez lojnic in nastanek mozoljev. “Ko zaužijemo sladkor, se ne zviša le raven inzulina, temveč tudi raven hormona v krvi, ki se imenuje rastni faktor 1 ali na kratko IGF-1,” pravi Ahlemann. “Ta IGF-1 skupaj z inzulinom spodbuja žleze lojnice in prekomerno keratinizacijo na območju žlez lojnic, zato se te zamašijo in povzročijo mozolje ter vnetje,” je še pojasnila strokovnjakinja.

3. Želja po hrani in nihanje razpoloženja

Prekomerno sproščanje inzulina po zaužitju sladkorja lahko vodi do hipoglikemije in posledično močnih želja po sladkem ter nihanja razpoloženja. “Visok porast glukoze v krvi povzroči sproščanje inzulina, ki pa je pogosto tako močno, da se krvni sladkor ne zniža na normalno raven, temveč pod ‘izhodiščno’, tako da pride do relativne hipoglikemije, kar povzroči željo po hrani. Pri nekaterih ljudeh to vodi tudi v nihanje razpoloženja,” pravi Ahlemann.

4. Oslabljen imunski sistem

“Sladkor se običajno absorbira v telo skozi tanko črevo. Če pa količina zaužitih enostavnih sladkorjev, kot sta glukoza in fruktoza, preseže zmogljivost tankega črevesa, ta enostavni sladkor konča v debelem črevesu,” pojasnjuje Ahlemann.

Prehranska strokovnjakinja pojasnjuje, da ta sladkor postane hrana za bakterije, ki živijo v debelem črevesu. “Selektivno hranjenje spodbuja njihovo razmnoževanje, kar pa predstavlja težavo, saj te bakterije na svoji površini nosijo endotoksine, imenovane lipopolisaharidi. Ti lahko vstopijo v krvni obtok, povzročijo tiha vnetja, ki pospešujejo proces staranja in slabijo imunski sistem.”

5. Pospešeno staranje kože

Ahlemann pojasnjuje, da so raziskave pokazale, kako visok vnos sladkorja povzroča nastanek tako imenovanih AGE produktov (Advanced Glycation End products), ki so posledica glikacije. Ta proces primerja s karamelizacijo: “V našem telesu bi morale kolagenske niti potekati vzporedno, a ko se tkivo nasiči s sladkorjem, se v kolagenu pojavijo navzkrižne vezi. To naredi tkivo bolj togo in krhko ter se hitreje razgradi. Posledično se kakovost kolagena zmanjšuje.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!