Pica chiena: jed, ki jo v Italiji pripravljajo le spomladi

Navdih 25. Mar 202305:57 0 komentarjev
pica chiena
PROFIMEDIA

Ste se kdaj spraševali, kaj jedo Italijani za veliko noč? Veliko ljudi post prekine s pico, in sicer pico chieno. Gre za jed, ki je bolj podobna slani piti kot pici in je polnjena z živili, ki so bila med postom prepovedana.

Ker je ta pica dekadentno praznovanje vseh sestavin, ki so bile med postom 40 dni prepovedane, je polna visoko kaloričnih sestavin – od zaseke, ki se doda v testo, do enormnih količin sira, jajc, salame in pršuta v nadevu.

Odvisno od regije se ta jed imenuje in pripravi drugače. Znana je kot pica chiena, pica piena ali pica rustica, piše punkufer.hr.

Sestavine:

  • 720 g moke
  • 600 g salame
  • 600 g mocarele
  • 450 g zaseke
  • 400 g rikote
  • 200 g pršuta
  • 180 ml hladne vode
  • 100 g parmezana
  • 14 svežih jajc
  • 12 trdo kuhanih jajc
  • sol in poper po želji

Priprava:

Zmešajte moko z 20 g naribanega parmezana, soljo in poprom. Dodajte zaseko, eno jajce in vodo.

Gnetite, dokler ne dobite gladkega testa. Testo razdelite na dva neenaka dela – za spodnji del pite pustite dve tretjini testa, za zgornji del pa eno tretjino.

Vsak del testa zavijte v prozorno folijo in jih postavite v hladilnik za eno uro.

Pečico segrejte na 220 stopinj Celzija.

Eno jajce stepite z žlico vode.

Na rahlo pomokani površini razvaljajte večji kos testa v krog premera približno 55 centimetrov in debeline približno 3 milimetre.

Spodnji del testa položite v globlji pekač in pustite, da rob testa pade čez rob pekača.

Na testo razporedite salamo. Pokrijte jo z rikoto, nato s pršutom, potem še z mocarelo. Na koncu dodajte trdo kuhana jajca – zdaj bi morali biti že pri vrhu pekača.

Preostala sveža jajca stepite s soljo, poprom in preostalim parmezanom. Prelijte po piti.

Drugi del testa razvaljajte v krog, ga položite na pito in zlepite robove obeh delov testa.

Na vrhu pite z nožem razrežite testo v obliki črke x. Vrh pite premažite z mešanico iz jajc in vode, ki ste jo pripravili pred tem.

Pecite v segreti pečici pri 220 stopinjah Celzija približno 30 minut. Nato zmanjšajte ogenj na 160 stopinj in pecite še 2 uri in 30 minut, dokler testo ne dobi zlato rjave barve.

Pustite, da se ohladi in postrezite. Dober tek!

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!