Skleda s sadjem ni ravno najboljše mesto za shranjevanje banan. Če želite, da ostanejo sveže tudi do dva tedna, jih je veliko bolje shranjevati drugje.
Skleda s sadjem je v resnici najslabše mesto za banane. Proizvajajo namreč veliko količino plina etilena, ki spodbuja zorenje. Ko je preveč sadja shranjenega skupaj, lahko koncentracija tega plina povzroči, da se banane pogosto prehitro zmehčajo, piše N1 Hrvaška.
Še slabše je, če jih shranjujemo skupaj z drugim sadjem, občutljivim na etilen: jabolki, avokadom, melonami, breskvami in slivami.
Kuharica Rachel Sherwood pravi, da je najboljše mesto za shranjevanje zrelih banan v hladilniku, saj ta upočasni proizvodnjo etilena.
Kljub temu da hlajenje bistveno upočasni proces zorenja, ga ne ustavi. Lupina bo še vedno porjavela, vendar bo sadež ostal svež in čvrst tudi do dva tedna.
A pozor: v hladilniku shranjujte samo zrele, rumene banane. Zelene banane pri nizkih temperaturah ne bodo pravilno dozorele, kar lahko povzroči izgubo okusa.
Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?
Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje