
Če so pistacije vaša šibka točka, obstaja velika verjetnost, da bo prav ta različica postala vaša najljubša oblika tiramisuja.
Oglaševanje
Tiramisu velja za eno najbolj priljubljenih italijanskih sladic, ki je s svojo kombinacijo kave, piškotov in nežne kreme osvojila ves svet. Tokrat pa je portal Punkufer.hr predstavil različico, ki bo še posebej navdušila ljubitelje pistacije – pistacijev tiramisu.
Gre za klasičen recept, ki ostaja zvest osnovnim sestavinam, a z majhno spremembo: maskarponejeva krema je obogatena s pistacijevo pasto, ki tej kremasti sladici daje vznemirljivo teksturo, predvsem pa bogat, prepoznaven okus pistacij, ki se odlično ujema z aromo kave. Za piko na i je sladica posuta s praženimi, fino zmletimi pistacijami, ki poskrbijo za hrustljavo teksturo.
Oglaševanje
Sestavine
- 480 ml močne črne kave (instant ali turške brez usedline)
- 30 ml ruma
- 3/4 čajne žličke mandljevega ekstrakta
- 4 velika jajca
- 65 g kristalnega sladkorja
- 1/8 čajne žličke soli
- 450 g maskarponeja
- 150 g pistacijeve paste
- 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
- 200 g piškotov
- 40 g praženih nesoljenih pistacij
Priprava
Najprej zmešajte kavo, rum in 1/2 čajne žličke mandljevega ekstrakta. V tem boste kasneje namočili piškote.
Oglaševanje
Sledi priprava kreme. V večjem loncu zavrite nekaj vode, ogenj zmanjšajte na zmerno temperaturo in nad paro postavite kovinsko ali stekleno skledo. V njej z metlico stepite jajca, sladkor in ščepec soli, da se lepo povežejo. Kuhajte nad soparo, ob stalnem mešanju, približno 3 do 5 minut, da se zmes rahlo segreje in postane gostejša.
Odstavite z ognja in s pomočjo električnega mešalnika stepajte na veliki hitrosti, dokler jajčna krema ne postane puhasta, svetlejša in skoraj štirikrat večja po volumnu (to traja približno 10 minut). Nato zmanjšajte hitrost in postopoma primešajte maskarpone ter pistacijevo pasto, da nastane svilnata krema. Dodajte še vaniljev ekstrakt in preostanek mandljevega ter na hitro premešajte.
Piškote na kratko pomočite v pripravljeno kavno mešanico – naj bodo dobro prepojeni, a ne razmočeni – in jih polagajte v pekač (20 x 20 cm ali podobne velikosti). Čez razporedite polovico pistacijeve kreme, nato dodajte še eno plast namočenih piškotov in zaključite s preostalo kremo.
Oglaševanje
Na koncu sladico enakomerno potresite z drobno zmletimi pistacijami. Pekač pokrijte s folijo za živila in ga za najmanj štiri ure postavite v hladilnik, da se okusi lepo povežejo in krema strdi.
Dober tek!
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Oglaševanje
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Oglaševanje
Najbolj brano
Oglaševanje
Oglaševanje