Krhke italijanske piškote, okrašene s sladkornimi mrvicami, so včasih pekli za darilo pridnim otrokom iz Toskane. Pravijo jim befanini, ime pa so dobili po Befani. Kaj pravi izročilo in kako jih pripraviti?
V Italiji med prazniki navdušeno pečejo piškotke, recepti se drug za drugim vrstijo vse do šestega januarja.
Po tradiciji otroci upajo, da jim bo Befana prinesla darila. Gre za lik iz ljudskega izročila, ki tako kot dedek Mraz leti, a namesto na kočiji potuje na metli in je podobna čarovnici. Pridnim otrokom v noči na 6. januar prinese darila, poredni pa po izročilu dobijo le kos premoga.
Tradicionalno se v tem času pečejo befanini, suhi piškoti, preprosto okrašeni s sladkorjem ali drobtinami.
Običaj je povezan predvsem s Toskano. Ko so otroci zaspali, so starši nogavice, obešene nad kaminom, napolnili s piškoti, orehi in mandarinami.
Sestavine:
4 skodelice moke
14 žlic zmehčanega masla
1 skodelica sladkorja
¼ skodelice mleka
lupina 1 limone
5 jajc
½ čajne žličke pecilnega praška
1 ščepec soli
2 žlici ruma
pisane sladke drobtine
Priprava:
Jajca in sladkor penasto umešamo. Dodamo zmehčano maslo, moko, mleko, pecilni prašek, sol, limonino lupinico in rum, nato zgnetemo gladko testo in ga zavijemo v prozorno folijo.
Testo damo v hladilnik in ga pustimo počivati 45 minut.
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Testo razvaljamo na 4 milimetre debeline in z modelčki izrežemo različne oblike.
Piškote položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in jih premažemo z rumenjaki ter potresemo s sladkorjem. Pečemo jih približno 15 minut in pazimo, da ne potemnijo preveč.