Zgolj 15 minut boste potrebovali za pripravo jedi, katere recept je bil lani na spletni strani ameriškega medija New York Times najbolj bran, ogledalo si ga je več kot 1,2 milijona ljudi. Tistih, ki imajo radi preproste, a okusne jedi, ne bo razočaral.
Najbolj priljubljen recept New York Timesa si je lani ogledalo več kot 1,2 milijona ljudi, ki jih je, kot so komentirali, jed navdušila s svojo okusnostjo ter enostavno in hitro pripravo.
Gre za vietnamsko-ameriške česnove rezance po sanfranciško. Zanje je potrebno malo sestavin, celotna priprava pa traja le 15 minut. Okusni so tudi brez dodatkov, kar pa ne pomeni, da jih ne morete popestriti še z morsko hrano, piše New York Times.
Sestavine:
– 4 jedilne žlice nesoljenega masla
– 20 srednjevelikih zmletih ali sesekljanih strokov česna
– 4 čajne žlice ostrigine omake
– 2 čajni žlici lahke sojine omake
– 2 čajni žlici ribje omake
– 0,45 kilograma špagetov
– 28 gramov naribanega parmezana ali sira pecorino romano
– pest drobno sesekljanih šalotk (poljubno)
Če želite, jed pripravite v vegetarijanski različici, ribjo in ostrigino omako nadomestite z vegetarijansko ali vegansko različico, ki jo je mogoče kupiti specializirani trgovini z alternativno prehrano.
Priprava:
Na srednjem ognju v voku ali ponvi stopite maslo. Dodajte česen in mešajte dve minuti – česen mora začeti dišati, a ne porjaveti. Nato dodajte ostrigino, sojino in ribjo omako ter pomešajte. Odstavite z ognja.
Medtem v loncu zavrite približno toliko vode, da bo prekrila vse špagete, in jih dodajte, ko voda zavre. Pomešajte, da se ne sprimejo, in med kuhanjem še nekajkrat premešajte. Kuhani morajo biti malce manj kot al dente (približno dve minuti manj od časa kuhanja, navedenega na embalaži).
Kuhane špagete s kuhinjskimi prijemalkami iz lonca prenesite v ponev s česnovo omako skupaj z vodo, ki se jih še oprijema. Vodo, v kateri so se špageti kuhali, shranite za kasneje. Ogenj pod vokom oziroma ponvijo, v kateri so česen in špageti, nastavite na visoko temperaturo in dodajte sir. Pomešajte z leseno kuhalnico in nato v ponvi mešajte tako dolgo, da omaka postane kremna in emulgira, kar traja okrog 30 sekund. Če je omaka preveč vodena, jo nekaj časa še pustite na ognju, če pa je pregosta, dodajte nekaj vode od testenin in pustite, da ponovno emulgira. Tik preden jed postrežete, vanjo vmešajte še šalotke.
Priljubljeni recept izvira iz kuharske knjige The Wok (Vok) kuharja J. Kenjija Lópeza Alta, a temelji na jedi, ki jo je v restavraciji Thanh Long v San Franciscu prvotno pripravila kuharska mojstrica Helene An. Ta je zaslužna, da je z vnašanjem vietnamske kuhinje v ameriško postavila temelje t. i. “fusion” kuhinje.
Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.
Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje