Preprost recept za slastno musako, ki se je ne bi branili niti grški bogovi

Navdih 09. Jun 202404:50 0 komentarjev
musaka
Foto: PROFIMEDIA

Kam je izginila kombinacija mletega mesa in krompirja, ki je bila v otroštvu tako pogosto zvezda naših kosil? Kdaj ste nazadnje pripravili musako?

Musaka ali grška musaka je sinonim za veselje in užitek na krožniku, kajne? Čeprav Grki musako najpogosteje pripravljajo z jajčevci in jagnjetino, jim ni tuja niti krompirjeva musaka, ki jo dobro poznamo tudi mi.

Vrsta krompirja, vrsta omake iz mletega mesa, vrsta kremnega bešamela in tako naprej. To je klasika. Ampak ali ste vedeli, da Grki slanim mesnim jedem pogosto dodajajo cimet? Mogoče tokrat poskusite tudi vi.

Z vami z veseljem delimo recept portala Punkufer za pravo musako, ki bi je bili veseli tudi grški bogovi. Mleto meso je priljubljeno tako med odraslimi kot med otroki, zato bo ta recept pri vaši družini in prijateljih pravi hit.

Sestavine za musako

500 g mlete govedine

400 g krompirja

1 čajna žlička cimeta

1 lovorjev list

400 g narezanih paradižnikov v pločevinkah

1 srednja čebula

1 strok česna

1 žlica paradižnikovega koncentrata

3 žlice oljčnega olja

sol, poper

Sestavine za bešamel

60 g masla

60 g moke

700 ml mleka

za konico noža muškatnega oreščka

sol, poper

Priprava musake

Krompir olupimo in narežemo na rezine, blanširamo v vreli vodi 2–3 minute in odcedimo.

V globoki ponvi segrejemo oljčno olje, dodamo na drobno sesekljano čebulo in jo pražimo 7–8 minut, da se zmehča. Dodamo drobno nasekljan česen in pražimo še 2 minuti.

Dodamo mleto meso, ga dobro sesekljamo s kuhalnico, solimo in popramo, dodamo cimet, paradižnikov koncentrat in narezan paradižnik ter dušimo še naslednjih 10 minut.

V posebni posodi pripravimo bešamel: v široki posodi raztopimo maslo, dodamo moko in na kratko popražimo. Nato prilijemo segreto mleko, nenehno mešamo in pazimo, da se ne naredijo grudice. Čisto na koncu dodamo sol, poper (najbolje bel) in malo muškatnega oreščka ter vse skupaj dobro premešamo. Pustimo, da se omaka ohladi. Če je omaka pregosta, jo razredčimo z mlekom do želene konsistence.

Pekač premažemo z oljčnim oljem in položimo prvo vrsto krompirja, dodamo omako iz mletega mesa, jo z žlico zgladimo, nato dodamo nekaj žlic bešamela in pokrijemo z drugo plastjo krompirja. Ponavljamo, dokler ne porabimo vseh pripravljenih sestavin, zadnja plast naj bo plast krompirja, ki ga prelijemo s preostalim bešamelom.

Postavimo v ogreto pečico na 200 °C in pečemo približno 30–40 minut oziroma toliko časa, da površina dobi lepo zlato skorjico.

Pekač vzamemo iz pečice, počakamo 10 do 15 minut in postrežemo s skledo zelene solate. Pa dober tek!

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!