Oglaševanje

Recept, ki navdušuje: sočna torta brez moke, ki vedno uspe

author
N1
19. sep 2025. 05:03
Image: 1010404531, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no
Foto: PROFIMEDIA

Sočna sladica, ki navduši tudi z enostavno pripravo.

Oglaševanje

Dunaj je svetovno znan po svojih tortah in kavarnah, kjer se sladice uživajo ob skodelici črne kave. Ena izmed posebnosti, ki jo Avstrijci radi postrežejo, je dunajska makova torta – presenetljivo sočna, polnega okusa in povsem drugačna od klasičnih biskvitnih tort. Gre za sladico, ki jo je vredno pripraviti doma, saj bo s svojo aromo in teksturo navdušila prav vsakogar.

Torta, ki dopušča ustvarjalnost

Ena od posebnosti dunajske makove torte je, da se lahko pripravi v različnih oblikah. Odlično se poda v klasičnem tortnem modelu, prav tako pa uspe v modelu za marmorni kolač. Če pa jo spečete v pravokotnem pekaču in razrežete na kocke, vas Avstrijci ne bodo postrani pogledali – nasprotno, tudi tako pripravljena ohrani ves svoj čar.

Oglaševanje

Avstrijska klasika v več preoblekah

Recept pozna več različic, razlike pa so največkrat v sami dekoraciji. Torto lahko preprosto potresete s sladkorjem v prahu, ji dodate osvežilno sladkorno-limonino glazuro ali pa jo prelijete s čokolado. Ljubitelji kontrastov jo radi okrasijo kar z dvema vrstama – belo in temno čokolado, ki skupaj ustvarita pravo umetnino.

Brez moke, a polna okusa

Kar dela to sladico še bolj posebno, je njena sestava. Moko tukaj nadomestijo mleti mandlji in mak, ki poskrbijo za nežno, a hkrati bogato strukturo. Jajca povežejo vse sestavine v ravno prav sočen biskvit, ki je naslednji dan še okusnejši, saj se okusi lepo prepletejo, piše portal Punkufer.hr, ki je objavil tudi recept za to poslastico.

Oglaševanje

Recept za dunajsko makovo torto

Sestavine za biskvit

  • 6 jajc
  • 180 g zmehčanega masla
  • 180 g sladkorja
  • 180 g mletih mandljev
  • 180 g mletega maka

Za glazuro

Oglaševanje

  • 200 g temne čokolade
  • 125 g masla
  • 200 g bele čokolade, stopljene z 1 žlico olja

Priprava

Pečico segrejte na 160 °C in pekač namažite z maslom.

Oglaševanje

Beljake stepite v trd sneg ter jim dodajte polovico sladkorja.

V drugi posodi zmešajte maslo, preostali sladkor, da dobite svetlo in kremasto zmes. Dodajte mlete mandlje in mak.

Nežno vmešajte sneg beljakov.

Maso vlijte v pripravljen pekač in pecite približno 50 minut.

Oglaševanje

Temno čokolado skupaj z maslom stopite in prelijte torto. Po želji za kontrast dodajte še belo čokolado, ki jo stopite skupaj z žlico olja.

Nasvet: Torto pripravite dan prej – naslednji dan bo še boljša, saj bo razvila svojo polno aromo.

Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih