Gobova enolončnica je odlična izbira za ljubitelje gob in jedi na žlico. Posebnost ji daje gosta in kremna tekstura – zahvaljujoč posebnemu dodatku. Priprava je enostavna, potrebujete pa sestavine, ki jih najverjetneje že imate v kuhinji.
Za preprost recept, ki ga je navdihnila madžarska kuhinja, lahko uporabite več vrst gob po svoji izbiri – od jurčkov in ostrigarjev do lisičk in šitak, piše spletni portal Punkufer.hr.
Gobovi enolončnici posebno značilnost daje njena kremasta in gosta tekstura, ki jo dosežemo z dodatkom kisle smetane.
Obrok si lahko privoščite tako za kosilo kot večerjo, zraven pa postrežete še hrustljav kruh, lahko tudi solato.
Sestavine
- 0,5 litra zelenjavne ali mesne jušne osnove
- 350 gramov gob po vaši izbiri
- 2,5 decilitra mleka
- 120 gramov kisle smetane
- 5 žlic masla
- 2 žlici moke
- 1 čebula
- 1–2 stroka česna
- 1 žlica mlete sladke paprike v prahu
- 1 žlica sojine omake
- svež peteršilj
- po želji sol in poper
Priprava
V velikem loncu stopite dve žlici masla, nato pa vanj stresite čebulo in jo prepražite, dokler ne postane mehka. Dodajte sesekljan česen in popražite še za minuto.
V posodo dodajte narezane gobe in vse sestavine skupaj pražite od 5 do 7 minut, da gobe spustijo svoj sok. Mešanico nato prenesite v skledo.
Za naslednji korak uporabite isti lonec in vanj stopite še tri žlice masla in mu postopoma primešajte moko. Mešajte, dokler zmes ne dobi lepe zlatorjave barve. V lonec prilijte še mleko, mesno ali zelenjavno osnovo in sojino omako. Med mešanjem poskrbite, da se boste znebili vseh grudic.
Enolončnico začinite s soljo, poprom in mleto papriko. Mešanico z gobami ponovno stresite v lonec in počakajte, da enolončnica zavre. Znižajte temperaturo, lonec pokrijte s pokrovko in kuhajte še 15 minut.
Na koncu enolončnici dodajte še kislo smetano in jo postrezite s svežim peteršiljem. Dober tek!
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!