Recept za ljubitelje gob: kako pripraviti enostavno kremasto enolončnico

Navdih 05. Dec 202405:01 0 komentarjev
gobova juha
Profimedia

Gobova enolončnica je odlična izbira za ljubitelje gob in jedi na žlico. Posebnost ji daje gosta in kremna tekstura – zahvaljujoč posebnemu dodatku. Priprava je enostavna, potrebujete pa sestavine, ki jih najverjetneje že imate v kuhinji.

Za preprost recept, ki ga je navdihnila madžarska kuhinja, lahko uporabite več vrst gob po svoji izbiri – od jurčkov in ostrigarjev do lisičk in šitak, piše spletni portal Punkufer.hr.

Gobovi enolončnici posebno značilnost daje njena kremasta in gosta tekstura, ki jo dosežemo z dodatkom kisle smetane.

Obrok si lahko privoščite tako za kosilo kot večerjo, zraven pa postrežete še hrustljav kruh, lahko tudi solato.

Sestavine

  • 0,5 litra zelenjavne ali mesne jušne osnove
  • 350 gramov gob po vaši izbiri
  • 2,5 decilitra mleka
  • 120 gramov kisle smetane
  • 5 žlic masla
  • 2 žlici moke
  • 1 čebula
  • 1–2 stroka česna
  • 1 žlica mlete sladke paprike v prahu
  • 1 žlica sojine omake
  • svež peteršilj
  • po želji sol in poper

Priprava

V velikem loncu stopite dve žlici masla, nato pa vanj stresite čebulo in jo prepražite, dokler ne postane mehka. Dodajte sesekljan česen in popražite še za minuto.

V posodo dodajte narezane gobe in vse sestavine skupaj pražite od 5 do 7 minut, da gobe spustijo svoj sok. Mešanico nato prenesite v skledo.

Za naslednji korak uporabite isti lonec in vanj stopite še tri žlice masla in mu postopoma primešajte moko. Mešajte, dokler zmes ne dobi lepe zlatorjave barve. V lonec prilijte še mleko, mesno ali zelenjavno osnovo in sojino omako. Med mešanjem poskrbite, da se boste znebili vseh grudic.

Enolončnico začinite s soljo, poprom in mleto papriko. Mešanico z gobami ponovno stresite v lonec in počakajte, da enolončnica zavre. Znižajte temperaturo, lonec pokrijte s pokrovko in kuhajte še 15 minut.

Na koncu enolončnici dodajte še kislo smetano in jo postrezite s svežim peteršiljem. Dober tek!

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!