Recept za orehov liker, ki po 90 letih še vedno navdušuje

Navdih 22. Maj 202419:13 2 komentarja
orehovec
Foto: PROFIMEDIA

Orehovec se v ljudski medicini že več kot sto let uporablja kot pomoč pri želodčnih težavah, pomagal naj bi tudi pri krepitvi imunosti. Z devetdeset let starim receptom ga lahko preprosto pripravite doma.

Orehov liker ali orehovec se več kot stoletje v ljudski medicini uporablja kot pomoč pri želodčnih težavah, pomagal pa naj bi tudi pri težavah s ščitnico. Mladi orehi so namreč bogati z vitaminom C ter jodom.

Zelene plodove oreha, ki jih potrebujemo za izdelavo orehovca, običajno obiramo v drugi polovici junija.

Prav tako je ta naravni recept po ljudskem izročilu idealen za krepitev imunosti, predvsem v zimskih mesecih, pomagal pa naj bi tudi pri slabokrvnosti.

Kot piše zadovoljna.hr, je recept star že 90 let in zato mnogokrat preizkušen.

Sestavine

  • 18 mladih zelenih orehov
  • 1 kilogram sladkorja (ali še bolje medu)
  • 2 litra domačega žganja
  • 2 limoni
  • 1 pomaranča
  • 2 nageljnovi žbici
  • 2 do 4 listi pelina
  • 1 cimetova paličica
  • 1 vaniljev strok
  • 5 kavnih zrn
  • 1 vrečka vaniljevega sladkorja
  • 1 liter belega vina

Priprava

Orehe operemo ter prerežemo na dva ali štiri dele. Limone in pomaranče operemo in narežemo na rezine ter dodamo v lonec.

V večji lonec ali plastično vedro naložimo vrsto orehov in jih potresemo s polovico sladkorja. Dodamo limono, pomarančo, nageljnove žbice, pelin, cimet, vaniljo in kavna zrna ter nato preostale orehe in sladkor. Na koncu vse skupaj prelijemo z žganjem in dobro premešamo ter pokrijemo.

Posodo pustimo 40 dni na soncu in sestavine vsak dan malo premešamo. Po 40 dneh zmes precedimo skozi gazo, dodamo liter vina in vaniljev sladkor.

Dobimo liker, ki ga prelijemo v steklenice, te pa hranimo v temnem in hladnem prostoru.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje