Recept za polnjene paprike, ki ga boste želeli zapisati v svojo kuharsko beležko

Navdih 09. Avg 202409:32 0 komentarjev
polnjena paprika
Foto: PROFIMEDIA

Se strinjate, da ni pravega poletja brez domačih polnjenih paprik s pire krompirjem? V roko vzemite svinčnik in kuharsko beležko ter si prepišite naslednji recept, po katerem si boste obliznili prste.

Receptov za polnjene paprike je toliko, kot je kuharic po svetu. Ko pa jih boste vprašali za točne količine, vam bodo verjetno postregle le s približnimi številkami. Tako nikoli ne boste prepričani, ali uporabljate pravo količino sestavin, piše spletni portal Punkufer.hr.

Tisti, ki imate raje točna navodila, si shranite spodnji recept za okusne polnjene paprike.

Sestavine za nadev

850 gramov mletega mesa (mešana govedina in svinjina ali samo govedina)

150 gramov riža

1 jajce

1 velika čebula

2 stroka česna

2 žlički soli

poper

žlička mlete sladke paprike

majhen šopek svežega peteršilja

Sestavine za omako

3–4 velike žlice olja (oziroma toliko, da pokrije dno posode, v kateri boste kuhali paprike)

2 veliki žlici moke

1 manjša čebula

700 mililitrov pasiranega paradižnika

1 žlica paradižnikovega koncentrata

1,5 litra vode

2 ščepca grobe morske soli

2 vejici sveže zelene

ščepec ali dva rjavega sladkorja

Priprava

1. Paprikam odrežite vrh pri peclju, nato pa jih temeljito operite, tudi v notranjosti, tako da se znebite vseh semen. Luknja na vrhu naj ne bo prevelika, da nadev med kuhanjem ne bo zdrsnil ven. Vedno jo lahko sicer zapremo z rezino surovega krompirja ali odrezanim “klobučkom” paprike.

2. Čebulo in česen drobno sesekljajte in ju prepražite na segretem olju. Ko čebula postekleni, dodajte še riž in ga pražite približno dve minuti. Nato ugasnite štedilnik in pustite, da se čebula in riž ohladita.

3. Medtem ko se riž ohlaja, v večji skledi pripravite preostanek nadeva. Dobro premešajte meso, sol, poper, sesekljan peteršilj in jajce, nato pa dodajte še riž in čebulo. Vse skupaj dobro premešajte z vilicami ali rokami. Mase ne gnetite predolgo, da meso ostane rahlo.

4. S pripravljenim nadevom napolnite očiščene paprike, vendar ne popolnoma do vrha. Meso in riž bosta namreč med kuhanjem nekoliko nabrekla. Če ne bosta imela dovolj prostora, lahko paprika poči.

5. Če imate nadeva preveč, ga oblikujte v kroglice in mesne kroglice skuhajte skupaj s papriko.

6. Omako naredite tako, da na olju prepražite dve veliki žlici moke in nekaj rezin čebule. Ko lepo zadiši, dodajte pasiran paradižnik, premešajte in počasi prilijte vodo. Omako še posolite, nato pa pustite, da na majhnem ognju zavre.

7. V omako postavite polnjene paprike, dve vejici sveže zelene, nato pa vse skupaj pokrijte in na majhnem ognju kuhajte vsaj 90 minut. Vmes dodajte še nekaj paradižnikovega koncentrata, ki ga prej zmešajte z vrelo vodo. To bo še izboljšalo okus. Za konec pa dodajte še ščepec ali dva rjavega sladkorja.

8. Polnjene paprike postrezite s pire krompirjem ali kuhanim krompirjem z maslom in peteršiljem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!