Recept za vedno popolne palačinke – in še recept brez moke

Navdih 01. Mar 202307:45
Palačinka
Profimedia

Palačinke imamo radi. Slane, sladke, tanke, debele, velike, majhne. Pripravljene so hitro in enostavno – iz le nekaj osnovnih sestavin. Da bodo vedno uspele, je tu nekaj nasvetov in trikov.

1. Moko dobro prezračite: dodajte ji ščep soli in jo presejte v veliko skledo. Na sredini naredite jamico in vanjo vlijte dobro stepeno jajce. Nato postopoma dodajajte mleko in mešajte, da se znebite vseh grudic.

2. Ne pretiravajte z mešanjem, saj boste dobili “težko” maso namesto puhastih palačink.

3. So v masi še vedno grudice? Namesto da še naprej mešate, testo precedite skozi fino cedilo.

4. Trik za čudovito rahlo teksturo: masi dodajte malo gazirane vode. Mehurčki bodo ustvarili zračne žepke, ki se s toploto razširijo in naredijo palačinke lahke in rahle.

5. Ali mora masa počivati? Veliko receptov pravi, da mora masa za palačinke vsaj 20 minut počivati. Da se škrobna zrna razširijo in poskrbijo, da je testo še rahlejše. Če nimate časa, ne bo veliko razlike. Razen če uporabljate ajdovo moko. V tem primeru je maso bolje pustiti počivati. Nekateri celo svetujejo, da maso iz ajdove moke pripravite večer prej.

6. Bi morali za peko uporabiti maslo ali olje? Maslo bo zagotovo dodalo nekaj okusa. Ker pa palačinke ne smejo plavati v maščobi, maslo najprej stopite in nato ponev le rahlo premažite s čopičem, ki ste ga pomočili v stopljeno maslo. Ker se maslo hitro zažge, bodite pozorni. Če boste uporabili olje, izberite takega z nevtralnim okusom.

7. Popestrite maso: dodajte ji pol žličke vaniljevega ekstrakta. Ali vodo pomarančnih cvetov. Ali naribajte malo limonove oziroma pomarančne lupinice. Dodate lahko tudi druge začimbe – kot je denimo cimet. Če pripravljate slane palačinke, pa vmešajte pol žličke origana, mete ali mešanice začimb.

8. Poskusite masi dodati pinjenec: ta poskrbi za lahko in kremasto teksturo.

9. Investirajte v dobro ponev: tako kot vsak kuhar potrebuje dober nož, vsakdo, ki redno pripravlja palačinke, potrebuje dobro ponev.

10. Kdaj je treba palačinko obrniti: preden vlijete testo, ponev dobro segrejte. Nato opazujte. Na površini bodo začeli nastajati mehurčki in rob bo začel dobivati rjavo barvo.

11. Kako shraniti palačinke, da bodo ostale tople: če pripravljate večjo količino in želite na koncu postreči še tople, jih preprosto postavite v pečico, ki ste jo nastavili na nizko temperaturo.

12. In še en fantastičen nasvet: palačinke lahko zamrznete. Palačinke v plasteh zložite med papir za peko in dobro zavijte v prozorno folijo ali pospravite v neprodušno posodo.

13. Kako pa lahko pripravite palačinke brez moke? Uporabite pretlačeno banano, ovsene kosmiče, jajca in malo pecilnega praška. Sestavine zmešajte v mešalniku. Pečene palačinke popestrite z ocvrtimi bananami, oreščki in medom. Zelo nasitno!

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.