Samo štiri sestavine: preprosta, a odlična sladica, ki jo obožujejo Italijani

Navdih 15. Mar 202405:05 0 komentarjev
sfogliatine
Foto: PROFIMEDIA

Hrustljavo listnato testo s sladko glazuro je priljubljena sladica v Italiji, in čeprav se priprava zdi zapletena, je izjemno hitra in enostavna.

Italijanska kulinarična dediščina je znana po preprostih receptih, kakovosti in izjemnem okusu.

Eden najbolj priljubljenih predstavnikov italijanske sladke zakladnice so glazirane palčke oziroma sfogliatine – pecivo, ki navdušuje s hrustljavostjo, rahlostjo in bogatim okusom. Priprava ne zahteva posebnih pekovskih veščin, potrebujete le štiri sestavine.

Ime sfogliatine izhaja iz italijanske besede za liste, kar pove, da gre za listnato testo. Palčke so narejene iz tankih plasti listnatega testa, ki med peko razpadejo v drobne, zračne plasti. Ta prefinjenost v teksturi se odlično ujema z njihovim sladkim nadevom in – po želji – dodanimi oreščki.

sfogliatine
Foto: PROFIMEDIA

Morda se zdi, da je priprava okusnih, hrustljavih in glaziranih palčk zahtevna, vendar je ravno nasprotno, piše Punkufer.hr, ki je objavil tudi recept.

Sestavine

  • dve plasti listnatega testa
  • 75 g sladkorja v prahu
  • 15 g beljaka
  • 2–3 žlice jagodne marmelade

Priprava

Če uporabljamo zamrznjeno kupljeno listnato testo, ga odmrznemo v skladu z navodili na embalaži.

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Dva pekača obložimo s peki papirjem.

Vsako plast listnatega testa z ostrim nožem ali rezalnikom za pico razrežemo na 16 kosov, pravokotnike v velikosti približno 2,5 x 10 centimetrov. Te pravokotnike nato enakomerno razporedimo na pekače.

Sladkor presejemo, da odstranimo grudice. Dodamo beljak in dobro premešamo.

Testo enakomerno premažemo z beljakovo glazuro.

Marmelado nato prestavimo v dresirno vrečko in jo s stiskanjem v obliki črke X nanesemo na glazuro (kako to storimo, si oglejte v videu spodaj).

Pečemo približno 20 minut, dokler palčke niso lepo zapečene in hrustljave. Ko so pripravljene, jih vzamemo iz pečice ter pustimo, da se ohladijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!