Sedem začimb in zelišč, ki lahko pomagajo zmanjšati vnetja v telesu

Navdih 23. Dec 202411:37 0 komentarjev
Rožmarin
Profimedia

Sistemsko vnetje je vzrok za številna kronična zdravstvena stanja, kot so artritis, sladkorna bolezen, Alzheimerjeva bolezen in bolezni srca. Zdrava prehrana je zato zelo pomembna za dolgoročno dobro počutje in daljšo življenjsko dobo. Strokovnjaki priporočajo sedem začimb in zelišč, ki vam lahko pomagajo pri zmanjševanju vnetja.

Določena zelišča in začimbe vsebujejo naravne spojine, ki pomagajo zmanjšati sistemsko vnetje, piše spletni portal Best Life. Zato lahko prehrana, ki je polna protivnetnih živil, bistveno izboljša vaše zdravje.

Strokovnjaki priporočajo sedem začimb in zelišč, ki vam bodo pomagali v boju z vnetji. Zagotovo jih že imate v kuhinji.

Česen

Česen služi tudi kot zelišče v prahu, ki pomaga odpravljati vnetje. Zdravnik in svetovalec za zdravje Raj Dasgupta je pojasnil, da ima živilo močne protivnetne učinke, zlasti ker vsebuje žveplove spojine, kot je alicin.

“Izkazalo se je, da česen izboljša pretok krvi in zmanjša oksidativni stres, s tem pa pomaga pri boleznih srca,” je dodal.

Cimet

Cimet je ne le okusen dodatek za vaše sladice, ampak tudi naravno protivnetno živilo. “Nekatere študije so pokazale, da dobro regulira ravni sladkorja v krvi, kar lahko zmanjša vnetje, ki ga povzroča odpornost proti inzulinu,” je povedal Dasgupta.

Bazilika

Svetovalec za fitnes in prehrano Chris Mohr je predlagal, da v obroke vključite baziliko. “Bazilika vsebuje evgenol, naravno spojino, ki se bori z vnetjem na celični ravni,” je povedal. “Koristno jo je zaužiti, če imate srčne ali črevesne težave.”

Rožmarin

Rožmarin, ki je bogat z antioksidanti, se zaradi svojih protivnetnih učinkov že dolgo časa uporablja v medicini.

“Ima pozitiven učinek na imunski sistem in pomaga blažiti vnetja, povezana z astmo in alergijami,” je povedal Mohr. Rožmarin vsebuje kislino, ki jo najdete tudi v baziliki, žajblju in meti.

Kajenski poper

“Kajenski poper vsebuje kapsaicin, ki blokira vnete snovi v telesu, pogosto pa se uporablja tudi v kremah in gelih za lajšanje bolečin,” je pojasnil Dasgupta. “Vključitev kajenskega popra v vaše obroke je preprosta in učinkovita izbira, ki izboljša zdravje vaših sklepov in lajša bolečine.”

Dasgupta je še svetoval, da se pred uporabo kajenskega popra za lajšanje bolečin v sklepih najprej posvetujete z zdravnikom, prav tako bodite pozorni na dodano količino začimbe.

Zeleni čaj

Zeleni čaj vsebuje veliko antioksidantov, imenovanih katehini. Ti ščitijo pred poškodbami celic in zmanjšujejo vnetja.

“Redno pitje zelenega čaja zmanjša tako vnetje kot tveganje za kronične bolezni,” je še dodal Dasgupta. “Poleg tega napitek pomirja in pomaga zmanjšati stres.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!