Igralka Audrey Hepburn je bila sinonim za eleganco. Njen sin pa je razkril, da je bila "odvisna" od povsem navadne jedi.
Velikokrat si predstavljamo, da je jedilnik bogatih ali slavnih sestavljen iz “kaviarja in penine”, da si naročajo eksotične jedi iz pregrešno dragih restavracij in najemajo najboljše kuharske mojstre.
Pa ni nujno tako. Navsezadnje, tudi najbolj bogati in slavni so vsaj nekoč bili povsem navadni ljudje, ki so jedli običajno hrano, takšno kot drugi iz njihove okolice. In okusi, v katerih smo uživali v mladosti, velikokrat ostanejo priljubljeni vse življenje.
Audrey Hepburn je bila ena najslavnejših igralk iz obdobja klasičnega Hollywooda, znana po prefinjenem modnem okusu. Za kamero pa je bila precej skromna in običajna. O tem v knjigi Audrey doma piše njen sin Luca Dotti. V njej razkriva, da je bila filmska ikona “mama, ki je oboževala velike krožnike testenin, majhne grižljaje čokolade in mirne noči doma pred televizijo, s svojo najljubšo hitro hrano – testeninami,” piše revija People.
“Mama je bila resno odvisna od testenin. Ni mogla brez njih,” je Dotti zapisal v knjigi. “Jedla jih je skoraj vsak dan.” Najraje je imela špagete z omako iz paradižnikov, ki jih je sama vzgojila na vrtu. “Lahko bi živela samo od tega,” je še napisal igralkin sin.
Včasih pa je, ko ni imela časa ali posebnega kuharskega navdiha ali “ko ni bilo nikogar na obisku”, namesto paradižnikov uporabila kar navaden kečap iz trgovine. Z njim je največkrat pripravila peresnike.
Recept za lahko jed, ki jo pripravite v nekaj minutah, je nadvse enostaven.
Potrebujete:
200 gramov peresnikov
1 čajno žličko masla
2 čajni žlički oljčnega olja
2 jedilni žlici kečapa
ribani sir po želji (Audreyjin izbor je bil običajno grojer)
Testenine skuhajte “al dente”.
Nato jih odcedite in vanje vmešajte del oljčnega olja in masla (pol žličke) in pustite stati nekaj minut na toplem v posodi, v kateri so se kuhale. To jim bo dalo kremasto in svilnato teksturo. Potem vanje vmešajte še kečap, preostanek masla in kolikor želite ribanega sira. Testenine naj bodo še tople, tako da se bo sir stopil, kečap, zmešan z maslom, pa bo jedi dal rdečkast ali rožnat odtenek ter kremasto sladko-kisli okus.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje