Snežne kepe ("šne kugle" ali "šnenokle"), sladica, ki je lahko tudi samostojen zajtrk ali večerja, so navduševale generacije. Priprava je zelo preprosta.
Sladica, ki je lahko tudi samostojen zajtrk ali večerja, je navduševala generacije.
Snežne kepe, ki jim pri nas pravimo tudi “šne kugle” ali “šnenokle”, prihajajo iz Francije, piše portal krstarica.com, priljubljena pa je v mnogih evropskih državah. Izvirni recept vsebuje samo pet sestavin – mleko, jajca, sladkor, moko in vaniljo –, ponekod pa so ga nadgradili z dodajanjem keksov ali sadja.
Tukaj vam ponujamo osnovni recept, ki vam bo pričaral spomine na otroštvo ali pa vas morda prvič navdušil nad puhastimi belimi kepami v jajčni kremi. Seveda ga lahko tudi vi nadgradite po želji, če se vam zdi presladek, pa preprosto dodajte manj sladkorja, nekateri za okus dodajo tudi kanček ruma.
Sestavine:
1 liter mleka
4 jajca
6 velikih žlic sladkorja
2 vrečki vaniljevega sladkorja
2 veliki žlici moke
Priprava:
Ločite beljake od rumenjakov.
V primeren lonec nalijte mleko in ga segrejte na srednji jakosti. V času, ko se mleko greje do vretja, beljake stepite v čvrst sneg. Če je mleko zavrelo, ogenj nastavite na najmanjšo jakost in pazite, da vam ne prekipi. Z jušno žlico zajemajte sneg v kepe, ki jih položite v mleko. Ko opazite, da so narasle, jih obrnite, da se skuhajo tudi na drugi strani. Skuhane so v nekaj minutah. Skuhane kepe z rešetkasto zajemalko vzemite iz mleka in jih položite v posodo, v kateri jih boste kasneje postregli. Mleko umaknite z ognja.
Rumenjakom dodajte sladkor in vaniljev sladkor – če imate vaniljev strok ali esenco, lahko uporabite tudi to, vendar ne pretiravajte.
Zmešajte oziroma zmiksajte, dokler se zmes ne speni. Dodajte moko in sprva nežno zmešajte ročno s kuhalnico in šele nato z mikserjem. V zmes počasi dodajte dve zajemalki toplega mleka in ročno mešajte s kuhalnico, da postane gladka.
Preostanek mleka vrnite na ogenj, ki ga nastavite na majhno jakost, in vanj med mešanjem počasi vlivajte zmes iz rumenjakov. Krema naj počasi vre (brbota), dokler ne dosežete želene gostote. Idealno je, če iz tega ne nastane puding, ampak krema. Ko je krema gotova, jo prelijte prek snežnih kep, ohladite in postrezite.
Dober tek!
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje