Slastna, sočna rebrca: recept s skrivno sestavino, meso se bo topilo v ustih

Navdih 15. Apr 202504:50 0 komentarjev
svinjska rebra
Foto: PROFIMEDIA

Skrivna sestavina naredi to jed tako posebno. Rezultat? Mehko, karamelizirano meso, ki se kar topi v ustih.

Mislite, da je priprava popolnih svinjskih reber nekaj, kar je rezervirano za izkušene mojstre žara? Razmislite še enkrat! S tem preprostim receptom boste do neverjetno mehkih in sočnih rebrc prišli brez zapletenih postopkov in dolgih priprav. Potrebujete le sol, poper in počasni kuhalnik. No, in seveda še omako BBQ in malo kokakole.

Da, prav ste prebrali – kokakole. Ta pijača bo poskrbela za čudovito karamelizacijo, zaradi katere bodo rebrca dobila tisti privlačni lesk in nežno, razpadajoče meso, ki se loči od kosti že ob pogledu nanj.

Zakaj ta recept deluje?

Skrivnost je v počasni pripravi in kombinaciji sladko-kislega okusa omake BBQ s karamelo kokakole. Nizka temperatura in dovolj časa omogočita, da se vezivna tkiva zmehčajo, a meso ostane sočno in polnega okusa.

Če nimate počasnega kuhalnika, nič hudega – lahko jih spečete tudi v pečici ali na zaprtem žaru. Ključno pravilo je eno samo: počasno in dolgo pečenje. Pečica naj bo segreta na 150–160 °C, peka pa naj traja vsaj štiri ure, priporoča portal Punkufer.hr, ki je objavil tudi recept za to jed.

In ne pozabite – potrpežljivost je včasih najboljši kuhinjski pripomoček.

Kaj potrebujete?

  • 1–1,5 kg svinjskih reber
  • 350 ml omake BBQ (domače ali kupljene)
  • 175 ml kokakole
  • sol
  • poper

Postopek priprave

Rebra najprej začinite s soljo in poprom.

V posebni skledi zmešajte omako BBQ s kokakolo. Približno polovico skodelice mešanice shranite za končno prelivanje.

Rebra položite v počasni kuhalnik (ali v globok pekač), prelijte z mešanico omake in kokakole, pokrijte ter kuhajte:

  • na nizki temperaturi (80–90 °C) – približno 8 ur,
  • na višji temperaturi (150–160 °C) – približno 4 ure.

Ko so rebrca pečena, jih postrezite s preostalo omako in s prilogo po izbiri – pečen krompir, fižolova solata ali sezonska zelenjava so odlična izbira.

Dober tek!

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!