Sočne čokoladne kocke s kolo: recept, ki preseneča z okusom

Navdih 12. Feb 202505:01 0 komentarjev
čokoladne kocke
Foto: PROFIMEDIA

Ta kolač s kolo ni le okusna sladica, temveč tudi zanimiv način, kako brezalkoholne pijače lahko obogatijo našo kuhinjo.

Brezalkoholne pijače imajo v ameriški kulinariki pomembno vlogo in so prisotne v številnih jedeh – od marinad za meso do sladic. Ena od teh pijač, ki se pogosto uporablja v gastronomiji, je kola, gazirana pijača z značilnim okusom karamele, ki lahko doda globino in bogatost mnogim jedem. Portal Punkufer.hr je objavil recept, v katerem je ta priljubljena pijača zvezda biskvita in glazure za čokoladne kocke.

S tem preprostim, a inovativnim receptom boste lahko doživeli popolno harmonijo med sladkim okusom kole in bogato čokolado, kar bo zagotovo navdušilo vaše goste.

Sestavine

Za kolač

  • 350 ml kole
  • 350 g sladkorja
  • 280 g moke
  • 225 g masla
  • 180 g kisle smetane
  • 50 g nesladkanega kakava
  • 2 jajci
  • 1,5 čajne žličke sode bikarbone
  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
  • ščepec soli

Za glazuro

  • 400 g sladkorja v prahu
  • 350 ml kole
  • 115 g masla
  • 25 g nesladkanega kakava v prahu
  • ščepec soli

Priprava

Priprava biskvita: Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija. Pravokoten pekač namastite in obložite s peki papirjem ter postavite na stran.

V manjši posodi med pogostim mešanjem segrejte kolo, maslo in nesladkan kakav v prahu, da se sestavine dobro povežejo med sabo.

V veliki skledi zmešajte moko, sladkor, sodo bikarbono in sol. Nato prelijte toplo mešanico na osnovi kole in temeljito premešajte. Dodajte kislo smetano, jajca in vaniljev ekstrakt ter vse skupaj dobro premešajte, da dobite enotno maso brez grudic.

Dobljeno zmes vlijte v pripravljen pekač in jo postavite v segreto pečico. Pecite 25 do 30 minut. Da preverite, ali je biskvit pečen, uporabite zobotrebec, ki mora ostati suh. Pustite, da se biskvit popolnoma ohladi.

Priprava glazure: V ponvi segrejte 350 ml kole in kuhajte na zmernem ognju približno 15 minut, dokler se količina tekočine ne zmanjša in zgosti. Dodajte maslo in kakav, dobro premešajte, da se vse sestavine povežejo. Vmešajte sladkor v prahu in ščepec soli ter mešajte še nekaj sekund, dokler ne dobite gladke in enotne glazure.

Ohlajen biskvit premažite z glazuro, jo lepo porazdelite in torto narežite na kocke. Tako pripravljene čokoladne kocke postrezite kot sladico, ki bo zagotovo navdušila vse, ki jo bodo poskusili.

Dober tek!

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!

Priporočeno vsebino