Specite jo v pečici: tako okusna, da prepriča tudi tiste, ki ne marajo cvetače

author
N1
18. nov 2024. 20:23
cvetača
Foto: PROFIMEDIA | Foto: PROFIMEDIA

Preizkusite ta recept in presenetite družino ter prijatelje z domiselno pripravo te preproste, a izjemne zelenjave. Jed je tako okusna, da bo navdušila celo tiste, ki niso ljubitelji cvetače.

Cvetača je prava zvezda med zelenjavo, ko gre za kulinarično ustvarjanje. Je vsestransko uporabna, saj se odlično poda k različnim okusom in teksturam. Poleg tega je bogata z vlakninami, vitaminom C in številnimi antioksidanti, kar jo postavlja v vrh zdrave prehrane.
Z nekaj ustvarjalnosti lahko iz cvetače pripravite številne jedi, od kremnih juh, karijev in enolončnic do zelenjavnih alternativ, kot je brezglutenska pica. Ena najbolj priljubljenih metod priprave pa je zagotovo paniranje, ki poskrbi za hrustljavost in popoln prigrizek.

Če se izogibate cvrtju, cvetačo preprosto specite v pečici, kjer postane zlato hrustljava, z dodatkom medeno-česnove marinade pa bo navdušila še tako zahtevne brbončice, piše portal Punkufer.hr, ki je objavil tudi recept za to zdravo, a zelo okusno jed.

Sestavine



  • 240 g panko drobtin

  • 230 g medu

  • 170 ml sojine omake

  • 125 ml vode

  • 120 g bele moke

  • 4 žlice koruznega škroba

  • 3-4 stroki česna

  • 3 velika jajca

  • 2 limeti

  • 2 žlici pekoče omake

  • 1 glava cvetače

  • sol in poper po želji

  • rastlinsko olje po želji



Priprava


Priprava cvetače: Cvetačo očistite in operite ter jo narežite na manjše cvetke. V veliki skledi jo premešajte z moko, soljo in poprom, da se moka enakomerno oprime vseh kosov.

Paniranje: V ločeni skledi stepite jajca z dvema žlicama vode. Panko drobtine pripravite v drugi posodi. Vsak cvetni kos pomočite najprej v jajca, nato povaljajte v drobtinah.

Peka: Cvetačne cvetke položite na rahlo pomaščen pekač in pecite v pečici, ogreti na 200 °C, približno 25 minut, dokler ne postanejo zlato zapečeni.
Omaka: V manjši posodi zmešajte koruzni škrob in 125 ml vode, da dobite gladko zmes. V drugi posodi združite sojino omako, med, limetin sok, drobno sesekljan česen in pekočo omako. Segrejte, dokler ne zavre. Zmanjšajte ogenj in vmešajte zmes koruznega škroba. Kuhajte še 2–3 minute, da se omaka zgosti.

Ko je cvetača pečena, jo premažite s pripravljeno omako in vrnite v pečico za dodatnih 5 minut, da se okusi prepojijo.

Cvetačo postrezite še toplo. Uživajte!

Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih