Tradicionalni srbski nekvašeni kruh iz koruzne moke ali zdroba se je znašel na seznamu najboljših vrst kruha po izboru CNN. Enostavno, a okusno jed lahko hitro pripravite tudi doma.
CNN je objavil seznam 50 najboljših vrst kruha na svetu.
Poleg nam znanih francoskih baget ali italijanske čabate in drugih vrst kruha z vsega sveta se je na seznam uvrstila tudi srbska proja.
Gre za enostavno vrsto nekvašenega kruha iz mešanice koruzne in navadne moke, ki malce spominja na pečeno polento. Pogosto ga servirajo kot prilogo juham, golažem ali omakam, lahko pa ga uživamo kot navaden kruh, premazan s kajmakom ali drugimi (predvsem slanimi) namazi.
Receptov za to tradicionalno jed je veliko, vsi pa se razlikujejo v podrobnostih. Izbrali smo enega.
Sestavine:
2 jajci
1 skodelica (približno 2 decilitra) koruzne moke ali koruznega zdroba (polente)
1 skodelica bele moke
1 skodelica jogurta
½ skodelice olja
½ skodelice vode (navadne ali gazirane)
1 zavitek pecilnega praška
½ zravnane žličke soli
300 gramov naribanega sira
Priprava
Najprej zmešajte suhe snovi (moko, pecilni prašek in sol), nato dodajte mokre (jajca, jogurt, olje, vodo) in zmešajte v gladko maso. Vanjo vmešajte še sir. S testom napolnite pomokan pekač ali modelčke za projice (lahko tudi mafine), ki pa jih ni treba namazati.
Testu lahko dodate tudi različna semena ali pa projo pred peko z njimi posujete. Testu lahko dodate tudi nasekljane špinačne liste, ki ste jih poparili z vrelo vodo.
Pecite približno pol ure v pečici, ki ste jo segreli na 220 stopinj Celzija.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!