Ko kupite sir v trgovini, je pogosto ovit v plastično folijo, kar se zdi praktično in priročno. A strokovnjaki opozarjajo, da to ni najboljša izbira za shranjevanje sira. Če želite, da sir ostane okusen in svež dlje časa, je pomembno, da se izognete pogosti napaki in izberete primernejši način shranjevanja.
Ko kupujete sir v trgovinah, verjetno opazite, da je narezan na manjše kose in zavit v plastično folijo. Tak način pakiranja je uporaben za razstavljanje in ohranjanje sira na policah, saj omogoča kupcem, da jasno vidijo, kaj kupujejo. Kljub temu pa plastična folija ni idealna za dolgoročno shranjevanje sira, pravijo strokovnjaki.
Zakaj plastična folija ni primerna za sir
Prozorna plastična folija deluje kot pregrada za zrak, kar je težava, saj sir potrebuje določen pretok zraka za ohranjanje svežine in arome, piše Punkufer.hr. Ta zračnost je še posebej pomembna za trše sire, kot sta parmezan in čedar. Če sir zavijete v plastično folijo, prekinete dovod zraka, kar vodi do izgube okusa in teksture. Poleg tega plastična folija prepušča svetlobo, kar lahko še dodatno negativno vpliva na kakovost sira.
Sir potrebuje ustrezno ravnovesje vlage. Če je shranjen v plastični foliji, se lahko zaradi ujetja odvečne vlage sir začne razkrajati in plesniti. Čeprav so siri, kot sta rokfor in gorgonzola, prepoznani po plemeniti plesni, plesniv sir, ki je posledica nepravilnega shranjevanja, ni varen za uživanje.
Nasveti za podaljšanje svežine
Da bi sir ohranili svež in preprečili kvarjenje, je najbolje, da ga zavijete v povoskan peki papir. Sir lahko po želji shranite še v hermetično zaprti posodi, kar bo ne le podaljšalo njegove svežine, ampak tudi preprečilo širjenje mlečnih vonjav po hladilniku.
Trdi siri, kot je parmezan, se pogosto prodajajo v vakuumsko zaprti embalaži. Dokler je embalaža nepoškodovana, je sir v takšni embalaži povsem varen. Po odprtju embalaže pa ga preložite v stekleno posodo ali zavijte v rahlo navlaženo bombažno krpo, da preprečite izsušitev.
Čeprav je mogoče večino sirov zamrzniti, to ni najbolj priporočljiva metoda. Odmrzovanje namreč pogosto spremeni teksturo in okus sira. Namesto zamrzovanja raje kupujte manjše količine sira, ki jih boste lahko hitro porabili. Tako boste vedno uživali v najboljšem okusu in kakovosti, še svetuje Punkufer.hr.
Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?
Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje