Čeprav hladilnik ohranja svežino in podaljšuje obstojnost številnih živil, nekatera ne sodijo v hladilnik in lahko postanejo celo škodljiva za zdravje, če jih tam hranimo.
Dr. Dimple Jangda, specialistka za zdravje črevesja, je povedala, da so ta živila česen, čebula, ingver in riž, in razkrila razloge, zakaj je tako, pisanje portala Index.hr povzema hrvaški N1.
Česen
Česen je znana začimba in zdravilna rastlina, ki ima številne koristne učinke na zdravje. Hranjenje česna v hladilniku pa ni priporočljivo, saj se lahko zmehča in izgubi značilni okus. Poleg tega se v hladnem okolju lahko razvijejo plesni, kar povzroči neprijeten vonj in je lahko celo škodljiv za zdravje.
“Česna nikoli ne hranite v hladilniku, ker se na njem zelo hitro začne tvoriti plesen,” je povedala Jangda. Namesto tega svetuje, da česen hranite na suhem in temnem mestu.
“Česen ima nizko kislost, zaradi česar lahko postane dom za bakterijo Clostridium botulinum, ki je povezana z razvojem botulizma,” je še opozorila.
Čebula
Podobno kot česen tudi čebula ne sodi v hladilnik. Hladno okolje povzroča spremembo teksture in okus čebule. Poleg tega lahko vlaga v hladilniku spodbuja razvoj plesni in kvarjenje čebule.
Strokovnjakinja je pojasnila: “Ko čebulo postavite v hladilnik, se začne škrob spreminjati v sladkor in nastajati plesen. Veliko ljudi dela to napako – čebulo prerežejo na pol, polovico uporabijo za kuhanje, drugo polovico pa postavijo v hladilnik. Ne počnite tega!”
Za optimalno svežino je najbolje, da čebulo hranite na hladnem, suhem mestu, vendar ne v hladilniku.
Ingver
Ingver je priljubljena začimba in zdravilna rastlina, ki ima številne pozitivne učinke na prebavo in imunski sistem. Vendar pa hranjenje ingverja v hladilniku ni priporočljivo, saj je tako kot česen in čebula tudi ingver občutljiv na plesen.
“Ko ingver postavimo v hladilnik, se začne zelo hitro tvoriti plesen, to pa je lahko povezano z odpovedjo ledvic in jeter. Ne shranjujte ga v hladilniku,” je poudarila Jangda.
Riž
Če že kuhan riž v hladilniku stoji več kot 24 ur, postane strupen. Ta namreč vsebuje spore bakterije Bacillus cereus, ki lahko povzroči zastrupitev s hrano.
Zato se izogibajte uživanju kuhane hrane, ki je bila na sobni temperaturi več kot dve uri. Bakterija Bacillus cereus namreč najbolje uspeva v temperaturnem območju od 4 do 48 stopinj Celzija. V živilih, kot je riž, lahko bakterija proizvaja toksine, ki povzročajo zastrupitev, pri čemer se pojavijo simptomi, kot so bruhanje, driska in bolečine v trebuhu. Simptomi se lahko pojavijo več ur po zaužitju pokvarjenega riža, zato je treba takoj poiskati zdravniško pomoč.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje