Oglaševanje

Strokovnjakinja razkrila trik, s katerim bodo vaše paprike hrustljave in sveže dlje časa

author
N1
05. sep 2025. 16:18
Paprike
Foto: PROFIMEDIA

Paprike so ene od osnovnih sestavin v številnih gospodinjstvih, vendar pa zelo hitro izgubijo svojo hrustljavost, če jih ne shranjujemo pravilno. Obstaja pa preprost trik, s katerim jih lahko ohranite sveže tudi do dva tedna, in to brez dodatnih stroškov.

Oglaševanje

Paprike so znane po tem, da se hitro pokvarijo, saj vsebujejo velik delež vode. Ko se nabere odvečna vlaga ali se okolje spremeni iz toplega v hladno, vodne celice v papriki postanejo mehke, plod pa večinoma izgubi okus. Na srečo pa lahko s pravilno tehniko shranjevanja paprike ostanejo okusne in hrustljave tudi do dva tedna.

Vodja za trajnostni razvoj pri podjetju Imperfect Foods Maddy Rotman je pojasnila, da paprike "obožujejo hladno okolje" in jih je zato treba hraniti v hladilniku. "Paprike, ki jih pustimo na kuhinjskem pultu, zdržijo približno pet dni, medtem ko lahko v hladilniku ostanejo sveže tudi do dva tedna," je dejala po pisanju Klix.ba.

Kljub temu pa je opozorila, da paprike ne bodo "preživele", če jih brez premisleka odložimo na kar hladno polico.

Kako pravilno shranjujemo paprike?

Začnite s celimi, neumitimi paprikami. Shranite jih v čisto vakuumsko vrečko. Previdno iztisnite odvečni zrak in vrečko postavite na sprednji del predala za zelenjavo, kjer sta kroženje zraka in temperatura stalna. Vlažnost je tukaj ključnega pomena, saj lahko preveč vlage povzroči, da paprike izgubijo hrustljavost. V vrečko zato dodajte suh papirnati prtiček, ki bo vpijal kondenzacijo, in ga zamenjajte, ko postane moker.

Preprosta kombinacija hladne, stalne temperature in rahlo nadzorovane vlažnosti omogoča, da paprike ohranijo značilen sijoč videz, sladek okus in prijetno hrustljavost.

Paprike hranite ločeno od sadja, kot so jabolka, banane in paradižniki, saj proizvajajo velike količine etilena. Ta plin lahko pospeši mehčanje, zato je najbolje, da imajo paprike svoj prostor, kjer jih tudi ne bodo zmečkali težji sadeži.

Paprike
Slika je simbolična. | Foto: PROFIMEDIA

Če sadje in zelenjavo radi operete pred shranjevanjem, pazite, da paprike po pranju temeljito osušite. Posebno pozornost namenite območju okoli peclja in morebitnim razpokam, saj lahko skrita vlaga prodre v meso paprike. Če paprike narežete, odstranite semena in jih shranite v hermetično zaprti posodi, obloženi s svežim papirnatim prtičkom. Prtiček menjajte vsak dan ali dva, da ostanejo površine suhe, posodo pa postavite v sprednji del hladilnika.

Ob pravilnem ravnanju lahko narezane paprike ostanejo hrustljave od tri do pet dni, cele paprike, shranjene v predalu za zelenjavo, pa lahko ohranijo hrustljavost tudi do dva tedna.

Če pa vam zmanjkuje prostora v hladilniku, obstaja manj idealna, a še vedno izvedljiva alternativa. Rotman predlaga, da poskusite s shranjevanjem v shrambi ali na polici v omarici, ki je hladna, suha in zaščitena pred neposredno svetlobo. Opozorila pa je, da paprik nikoli ne smete hraniti na kuhinjskem pultu v bližini štedilnika, še piše Klix.ba.

Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih