Recept za najboljši zelenjavni kari, ki bo zadovoljil tudi najzahtevnejše ljubitelje okusne in zdrave prehrane.
Kari je priljubljena jed v azijski kuhinji. Je obrok na osnovi mesa, rib ali zelenjave, ki se kuha v bogati pikantni omaki s kokosovim mlekom, običajno pa ga postrežemo s kuhanim rižem.
Punkufer.hr je objavil recept za zelenjavno različico karija, ki je tako slasten, da sploh ne boste opazili, da v njem ni mesa. Sestavine vključujejo brokoli, krompir, korenje in papriko, vendar ni potrebe po skrbi, če vam katera sestavina manjka – lahko uporabite tudi drugo zelenjavo, ki jo imate pri roki.
Namesto brokolija lahko uporabite cvetačo in namesto krompirja lahko dodate lečo ali kuhano čičeriko, ki bosta obogatili vašo jed z rastlinskimi beljakovinami. S tem boste ustvarili okusno jed, ki vas bo popeljala na nepozabno kulinarično popotovanje.
Sestavine
- 400 ml polnomastnega kokosovega mleka iz pločevinke
- 250 ml zelenjavne jušne osnove
- 100 g stročjega fižola
- 1 manjši brokoli
- 1 velik krompir
- 1 čebula
- 1 korenček
- 1 paprika
- 3 žlice rdeče kari paste
- 3 žlice sojine omake
- 2–3 stroki česna
- 2 čajni žlički sladkorja
- približno 2 cm velik kos ingverja
- rastlinsko olje po želji
Priprava
V večji posodi segrejemo olje, na katerem prepražimo sesekljano čebulo in papriko. Zelenjavo pražimo približno tri minute.
Dodamo nariban ingver in sesekljan česen. Vse skupaj dušimo še kakšno minuto, da se okusi lepo prepletejo.
Dodamo kari pasto in dobro premešamo, nato pa dušimo še približno eno minuto.
Zelenjavo prelijemo z zelenjavno osnovo in kokosovim mlekom iz konzerve. Vse skupaj začinimo s sladkorjem.
V lonec dodamo še očiščeno in narezano korenje ter krompir – kuhamo na nizki temperaturi približno 15 minut.
Dodamo brokoli in stročji fižol ter kuhamo še 5 do 10 minut.
Na koncu začinimo s sojino omako in postrežemo s kuhanim rižem.
Uživajte v okusih!
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!