Tako to počnejo Turki: najbolj okusen stročji fižol, ki ga boste jedli

Navdih 06. Sep 202405:05 0 komentarjev
stročji fižol
Foto: PROFIMEDIA

Če želite okusiti pravo mediteransko kulinariko, vam ni treba daleč – Turki so mojstri priprave preprostih, a izjemno okusnih jedi. Ena od teh dobrot je zeytinyağlı taze fasulye. Predstavljamo vam recept za to odlično jed.

Turški stročji fižol, znan tudi kot zeytinyağlı taze fasulye, je priljubljena vegetarijanska jed, ki se kar topi v ustih. Kuhamo ga počasi v olivnem olju, skupaj s paradižnikom, čebulo in česnom, da ustvarimo jed, ki pooseblja okuse poletja.

Jed je pogosto začinjena z malo sladkorja, soli in limoninega soka, kar doda osvežujočo noto. Postreže se kot predjed ali priloga in se odlično poda k jogurtovim omakam z zelišči.

Sestavine

  • 500 g svežega stročjega fižola
  • 65 ml domačega oljčnega olja
  • 2 paradižnika
  • 1 čebula
  • 1-2 stroka česna
  • 1 limona
  • 1 žlica paradižnikovega koncentrata
  • 1 žlica belega sladkorja
  • sol in poper po želji
  • svež peteršilj

Priprava

V loncu ali večji ponvi segrejemo olje, na katerem prepražimo drobno sesekljano čebulo. Dušimo približno pet minut, dokler se ne zmehča.

Dodamo sesekljan česen in paradižnikov koncentrat ter vse skupaj na hitro premešamo.

Nato vmešamo sesekljan paradižnik in stročji fižol.

Začinimo s soljo, poprom in sladkorjem. Vse skupaj dobro premešamo.

Ponev/lonec pokrijemo in kuhamo na nizki temperaturi približno 30 minut, torej toliko časa, dokler fižol ni mehak.

Na koncu dodamo sesekljan peteršilj in pokapamo z limoninim sokom. Uživajte!

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!