Jajca so ena izmed najbolj preprostih jedi za pripravo zajtrka. Lahko se jih pripravi na nešteto načinov, a niso vsi zdravi.
Jajca so morda še najboljša izbira za dober in zdrav zajtrk, a je zelo pomembno, kako jih pripravimo. Samo na ta način bomo iz jajc dobili najboljše, kar lahko.
Čeprav napačnega načina za pripravo jajc ni, nekateri niso najbolj zdravi. Številni dietetiki in nutricionisti pravijo, da je najbolj nezdrava priprava jajc ta, da jih cvremo v olju in na visoki temperaturi.
Tudi cvrtje jajc v maslu ni najbolj priporočljivo, saj s tem lahko izničite nekatere zdravstvene koristi jajc. “Jajca imajo naravno visoko vsebnost beljakovin in malo nasičenih maščob, toda takoj, ko dodate maslo, se nasičene maščobe v vaši jedi povečajo,” pravi dietetičarka Catherine Basbaum.
Dietetičarka Tara Tomaino dodaja, da sta slaba tudi kokosovo olje in slanina. Ne priporoča niti umešanih jajc s sirom ali smetano, saj s tem prav tako povečamo vsebnost nasičenih maščob, piše N1 Zagreb.
Kateri je najbolj zdrav način za pripravo jajc?
Najbolj zdrava jajca so tista, ki jih pripravimo z minimalno količino maščobe oziroma pri peki uporabimo nenasičene maščobe, kot sta oljčno ali avokadovo olje.
“Trdo kuhana ali poširana jajca so najboljši način za pripravo jajc brez kakršnekoli dodatne maščobe,” pravi dietetičarka Tomaino.
Jajca so lahko še bolj zdrava, če jih postrežemo z veliko količino zelenjave, ki jed obogati s hranili in vlakninami. Odločen dodatek k jajcem je listnata zelenjava, kot so na primer ohrovt, špinača ali rukola. K jajcem se priležejo tudi beluši, brokoli, paprika in čebula.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje