
Šparglji so ena najbolj zaželenih zelenjadnic na krožniku, pa ne samo zaradi okusa. Strokovnjaki so izpostavili šest razlogov, zakaj bi morali šparglje pogosteje vključiti v obroke.
Šparglji veljajo za eno najkakovostnejših zelenjadnic, saj imajo visoko hranilno vrednost in lahko koristijo vašemu zdravju. Strokovnjaki so podrobneje navedli šest prednosti, ki jih prinaša redno uživanje špargljev, piše Zadovoljna.hr.
Bogati so z vitamini in minerali
Šparglji so bogati z vitamini A, C, K in E, obenem pa so dober vir vlaknin, ki pomagajo pri prebavi.
Vsebujejo tudi veliko železa, tiamina, folne kisline, fosforja, bakra, mangana in selena. Bogati so z aminokislino asparagin, po kateri so tudi dobili ime.
Razstrupljevalni učinek
Poznamo divje in gojene šparglje. Nutricionisti še posebej priporočajo uživanje divjih špargljev, za katere je značilna grenkoba, spodbujajo pa delovanje jeter in žolča.
Šparglji koristijo zdravju ožilja in srca, saj vsebujejo veliko rastlinskega pigmenta luteina.
Odvajalni in diuretični učinki
Ker so bogati z vlakninami, so odlični za prebavo, obenem pa delujejo kot diuretik in pomagajo pri uriniranju.
Bogati so z inulinom – probiotikom, ki spodbuja rast dobrih bakterij in nevtralizira patogene slabe bakterije.
Okrevanje po zastrupitvi z alkoholom
Aminokisline in minerali iz špargljev lahko pripomorejo k okrevanju po zastrupitvi z alkoholom. Ena najnovejših raziskav je pokazala, da lahko šparglji pomagajo ščititi jetrne celice pred alkoholnimi toksini.
Koristno živilo za nosečnice
Šparglji vsebujejo veliko folne kisline, ki je oblika vitamina B. Folna kislina je pomembna za rast in razvoj v prvih mesecih nosečnosti, ko se oblikujejo otrokovi možgani in hrbtenica, zato so šparglji primerni tudi za nosečnice.
Čistejša koža
Izvlečki špargljev se pogosto uporabljajo v kozmetiki. Voda, v kateri ste skuhali šparglje, lahko služi kot tonik za obraz, saj koži doda sijaj. Pred uporabo jo morate le ohladiti in precediti.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!