Oglaševanje

Trik, ki bi ga moral poznati vsak domači kuhar

author
N1
17. maj 2025. 11:11
Sesekljan česen na leseni deski za rezanje
PROFIMEDIA

Lesena deska je nepogrešljiv kuhinjski pripomoček, a ima eno slabost – hitro vsrka močne vonjave, zlasti po česnu in čebuli. Tudi po temeljitem pranju z milom pogosto ostane neprijeten vonj, ki ga ni lahko odpraviti. Na srečo obstaja preprost, naraven in povsem varen način, kako svojo leseno desko spet osvežiti – in zanj potrebujete le eno sestavino, ki jo skoraj zagotovo že imate doma.

Oglaševanje

Če ste kdaj rezali česen ali čebulo na leseni deski, potem veste, da se njihov vonj v les hitro vpije – in tudi po umivanju pogosto ne izgine. Lesene deske so priljubljene zaradi svojega naravnega videza in dolgotrajnosti, a imajo eno slabost: porozna struktura lesa zlahka zadrži močne vonjave, zlasti pri starejših deskah, ki so že nekoliko obrabljene.

Čeprav večina ljudi ve, da lesenih desk ne gre prati v pomivalnem stroju, se mnogi še vedno sprašujejo, kako se učinkovito znebiti neprijetnega vonja po česnu ali čebuli. Profesionalni kuhar Michael, ki ga na TikToku spremlja več kot milijon ljudi, ponuja preprost in učinkovit trik: "Po deski podrgnite polovico limone, jo nato splaknite s toplo vodo in dobro posušite. Limona nevtralizira neprijetne vonjave in osveži desko."

Oglaševanje

Strokovnjaki iz podjetja Joseph Joseph opozarjajo, da visoke temperature in pomivanje v pomivalnem stroju poškodujejo leseno površino in povzročajo razpoke, kjer se lahko zadržujejo bakterije. Namesto tega je priporočljivo desko po uporabi najprej očistiti večje ostanke hrane, nato pa jo ročno oprati z blagim milom in toplo vodo, piše britanski Express.

Po pranju je pomembno, da desko takoj temeljito osušite. Tako preprečite nabiranje vlage, ki lahko povzroči plesen in neprijeten vonj. Podjetje Robert Welch svetuje tudi občasno oljenje deske z oljem, varnim za stik z živili – to les zaščiti in mu podaljša življenjsko dobo.

Še nekaj praktičnih trikov

Kuhar Michael je delil še nekaj praktičnih trikov, ki lahko pridejo prav vsakemu domačemu kuharju:

Oglaševanje

Trdno zaprt kozarec? Okoli pokrova ovijte gumico – ta bo izboljšala oprijem in olajšala odpiranje.

Lepljiv med? Če pogosto uporabljate med pri kuhanju ali peki, žlico pred uporabo naoljite z nekaj kapljicami jedilnega olja. Med se bo tako lažje odlepil od žlice.

Lupljenje česna brez vonjav na rokah: stroke rahlo zdrobite, nato jih stresite v kozarec s pokrovom in dobro pretresite. Lupina bo odpadla sama.

@stoveandgarden It’s my birthday, so let’s watch the series of videos that changed my life 😌 #cookinghacks #hacks #cooking ♬ original sound - Stove and Garden

Z nekaj preprostimi navadami in triki boste lažje ohranili svežino v kuhinji ter podaljšali življenjsko dobo vaših najljubših kuhinjskih pripomočkov.

Oglaševanje

Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih