Trik za najboljšo poletno kumarično solato

Navdih 31. Jul 202405:05 0 komentarjev
Ženska reže kumarice
Foto: PROFIMEDIA

Ko pomislimo na osvežilne poletne jedi, gotovo pride na misel tudi kumarična solata. Ampak, ali ste vedeli, da lahko z nekaj prefinjenimi triki naredite svojo solato še bolj okusno?

Z malo prefinjenih začimb, kot so kakovostno oljčno olje in aromatičen kis ali jogurtov preliv, ter z rahlim pretlačevanjem (da, prav ste slišali!) lahko običajne kumarice spremenimo v izjemno jed. Kitajska solata s pretlačenimi kumarami je zelo priljubljena, in če želite posnemati njihovo tehniko, preprosto narežite kumare na rezine, jih postavite v vrečko, ki jo je mogoče zapreti, in jih previdno zvaljajte z valjarjem.

Ključ je v tem, da jih le rahlo zvaljate, da preliv lažje pronica vanje. Ker valjar ne bo enakomerno zmečkal vseh rezin, bo tekstura solate raznolika, kar je pravzaprav njen čar. Po pretlačevanju kumare posolite in pustite, da se odcedijo v cedilu.

Verjetno boste presenečeni, koliko vode bodo spustile. To pa bo okus kumar še poglobil, tekstura pa bo bolj mesnata, piše Punkufer.hr, ki je objavil tudi recept za to osvežilno poletno solato.

Sestavine za kumarično solato

  • 12 manjših kumaric za solato (približno 900 gramov)
  • 1 in 1/4 čajne žličke soli
  • 1/4 skodelice solatnega preliva

Preliv:

  • 1 strok česna ali šalotke
  • 1/2 skodelice kisa ali limoninega soka
  • 1/2 skodelice oljčnega olja
  • 1-2 žlici nevtralnega medu
  • 1 žlica gorčice
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 1/2 čajne žličke popra

Priprava kumarične solate

Pripravite preliv: Česen ali šalotko sesekljajte in dajte v stekleni kozarec s pokrovom. Dodajte vse preostale sestavine, kozarec dobro zaprite in pretresite, dokler se med ne stopi. Četrtino preliva odstavite, preostanek pa shranite v hladilniku do enega tedna.

Pripravite kumare: Kumare operite, odrežite konce in jih narežite na debelejše rezine. Postavite jih v vrečko, ki jo je mogoče zapreti, in jih nežno zvaljajte z valjarjem, dokler niso debeli približno centimeter. Pazite, da jih ne razvaljate preveč, da ne nastane kaša.

Odcedite kumare: Kumare potresite z žličko soli in pustite 30 minut, da se odcedijo. Odlijte tekočino, ki so jo spustile, nato pa jih začinite z 1/4 skodelice preliva, 3/4 čajne žličke popra in 1/4 čajne žličke soli. Nežno premešajte in pustite 15 minut, da se marinira.

Dober tek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!