Oglaševanje

Trik za nenavadno hrustljav in popolno začinjen pečen krompir

author
N1
23. apr 2025. 16:32
pečen krompir
Foto: PROFIMEDIA | Foto: PROFIMEDIA

Preprosta sestavina, ki naredi veliko razliko.

Oglaševanje

Pečen krompir je brez dvoma ena najbolj priljubljenih prilog na svetu. Je preprost za pripravo, domač, nasiten – in skoraj vedno sledi istemu osnovnemu postopku: krompir narežemo, začinimo in spečemo v pečici. A čeprav priprava deluje preprosto, rezultat pogosto ni tako zanesljiv, kot bi si želeli. Včasih je krompir popoln – zlatorjav in hrustljav. Drugič pa vas pričaka razmočena, kašasta gmota ali mešanica zažganih in premalo pečenih kosov.

Zakaj se to dogaja?


Čeprav se zdi, da v kuhinji vlada domišljija, ima kuhanje še kako trdna pravila – in pečenje krompirja ni izjema. Velikokrat se ne zavedamo, da ravno malenkosti odločajo o tem, ali bo priloga uspela ali ne.

Ena najpogostejših napak je prepoln pekač. Če med kosi krompirja ni dovolj prostora, se bo krompir namesto pekel – kuhal v lastni pari. Enako velja za neenakomerne kose: manjši se bodo hitro zažgali, večji pa ostali bledi in premalo pečeni. In potem je tu še klasična napaka – prekomerno obračanje. Vsakič, ko krompir obračate, uničujete hrustljavo skorjico, ki se šele začne tvoriti.
A obstaja preprost trik, ki ga uporabljajo tudi vrhunski kuharji in s katerim bo vaš pečen krompir vedno popolnoma hrustljav.

Oglaševanje

Skrivnost je v beljaku


Če želite vedno hrustljav, okusno začinjen pečen krompir, ga premažite s stepenim beljakom, priporoča portal Punkufer.hr. Ja, prav ste prebrali – navaden jajčni beljak lahko spremeni vaše kuharske rezultate. Ko krompir pred peko premažete s trdo stepenim beljakom, ustvarite lepljivo površino, na katero se začimbe bolje oprimejo. Beljak obenem poskrbi za čudovito hrustljavo zunanjo plast, ki zadrži vlago v notranjosti in poskrbi za hrustljavost, ki jo vsi obožujemo.

Kako to naredite?


Ločite beljak od rumenjaka in ga stepite v trd sneg.
Surov, na želene kose narezan krompir povaljajte v beljaku.

Odvečni beljak nežno odstranite, krompir pa razporedite po pekaču – v eni plasti, brez gneče.

Začinite po okusu – samo s soljo in poprom, ali pa posezite po provansalskih zeliščih, česnu, dimljeni papriki ali kateri koli drugi mešanici, ki vam je ljuba.

Pecite na visoki temperaturi, dokler ne dobi čudovite zlatorjave barve.

Rezultat? Krompir, ki se topi v ustih. Vsak grižljaj je popolno ravnovesje – zlato hrustljava skorjica na zunaj, nežna mehkoba znotraj.

Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih