Triki z detergentom za posodo, ki bi jih moral poznati vsak

Navdih 29. Feb 202418:42 0 komentarjev
deteregent za posodo, kuhinja, pomivanje posode
Foto: PROFIMEDIA

Detergent za posodo je zaradi svoje kemične sestave veliko bolj uporaben, kot bi morda mislili.

Čeprav danes veliko gospodinjstev za čiščenje posode uporablja pomivalne stroje, je detergent za ročno pomivanje posode skoraj zagotovo še vedno doma v večini gospodinjstev.

Pravzaprav je ta detergent tudi večstransko čistilo, s katerim lahko enostavno očistimo tudi druge stvari, ne le posodo.

Odstranjevanje mastnih madežev z oblačil

Z detergentom lahko odstranjevanje mastnih madežev z oblačil močno pospešite, piše spletni portal House Digest. Umazano oblačilo položite na ravno površino, dodajte nekaj kapljic detergenta na madež in ga z mehko krtačo nežno vtrite, dokler ne prodre v vlakna. Pustite ga pri miru 10 do 15 minut, da se olje razgradi, nato pa ga izperite v hladni vodi.

Če boste to storili hitro po tem, ko ste oblačilo umazali, bo madež lahko povsem izginil, predvsem manjši. Sicer pa ga po nanosu detergenta operite kot običajno. Če želite zagotoviti, da pomivalno sredstvo ne bo razbarvalo ali poškodovalo tkanine, ga pred uporabo na madežu preizkusite na skritem območju. Izberite tudi blago milo za posodo brez barvil in dišav, da zmanjšate tveganje za poškodbe ali draženje kože.

Čiščenje in odišavljenje obuval iz blaga

Če se želite znebiti umazanije in odrgnin ter odpraviti neprijeten vonj z vaših obuval iz blaga, najprej z mehko krtačo odstranite odvečno umazanijo.

V posodi zmešajte toplo vodo z detergentom za posodo in z mehko krtačo nežno zdrgnite vse madeže na copatih. Za težje dostopna mesta, kot so podplati, uporabite zobno ščetko, namočeno v milnico. Ko končate, jih obrišite z vlažno krpo, da se znebite vsega čistila, nato pa jih postavite na sončno mesto, da se posušijo na zraku, namesto da bi jih dali v sušilni stroj. Tako boste preprečili, da bi se tkanina skrčila ali popačila.

Čiščenje kuhinjskih elementov

Pri kuhanju, zlasti pa pri cvrtju, maščoba zlahka poškropi tudi kuhinjske elemente, se na njih nabira in jih naredi lepljive.

Čeprav danes v trgovinah lahko dobite močne razmaščevalce, pa lahko elemente dovolj temeljito očistite tudi z detergentom za posodo. Poleg tega detergent tudi manj poškoduje lak in elementi bodo obdržali pravi sijaj. Zmešajte toplo vodo z detergentom in približno enkrat na teden z mehko krpo nežno zdrgnite površine omaric. Tako boste odstranili fino plast maščobe, ne da bi pri tem poškodovali površino.

Nato jih sperite s čisto, vlažno krpo, preden jih obrišete do suhega. Če imate lesene omare, ne pozabite uporabiti vlažne krpe namesto namočene. S tem preprečite deformacije ali poškodbe lesa. Dobro izperite, da se izognete ostankom mila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!