Priznani chef Andrea Aprea predstavlja svoj projekt visoke kuhinje: epicenter okusov, kjer se raziskuje odnos med spomini in okusom. Restavracija z eno Michelinovo zvezdico se nahaja v osrčju Porta Venezia – v zgornjem nadstropju novega muzeja umetnosti fundacije Luigija Rovatija –, ki se pridružuje restavraciji Caffè Bistrot.
Chef z Michelinovo zvezdico Andrea Aprea po svoji avanturi kot izvršni kuhar v restavraciji Vun Andrea Aprea, prvi hotelski restavraciji v zgodovini Milana, ki je prejela Michelinovo zvezdico, predstavlja svoj novi projekt. Njegova nova restavracija se nahaja v zgornjem nadstropju novega muzeja umetnosti fundacije Luigi Rovati v središču Milana na naslovu Corso Venezia 52. Predstavlja dragoceno zbirko etruščanskih predmetov in artefaktov, ki so v dialogu z deli umetnosti iz različnih obdobij in civilizacij. Restavracija v estetskem okolju čistih proporcev združuje vse vrednote gastronomskega doživetja, ki ga je Aprea definiral v svojem 20-letnem raziskovanju. Za interjer, ki ga je zasnoval arhitekt Flaviano Capriotti, je značilen prostor z velikim scenskim učinkom, kjer se odpre presenetljivo okno, ki razkrije panoramski pogled na park Porta Venezia in mestno obzorje. Notranjost razvija razmerje med čakanjem in podajanjem gastronomske izkušnje v sodobnem ključu, ustvarja subtilna čutna razmerja z novim poklicem Palazza, kontekstom znakov, plemenitimi materiali in nenehnim dialogom z umetniškimi deli, specifičnimi za lokacijo, ki sta jih ustvarila umetnika Andrea Sala in Mauro Ceolin.
“Vesel sem, da lahko slovesno otvorim ta projekt, ki je zame uresničitev sanj. Delali smo, da bi ustvarili prostor, kjer bi se prostor, čas, pogled in okus lahko našli drug v drugem, da bi gostom ponudili čustven in čuten kontekst brez primere moči in izvirnosti”, pravi Andrea Aprea. “Vse to ne bi bilo mogoče brez moje ekipe: skupine visokousposobljenih strokovnjakov z velikim entuziazmom in strastjo. Rad bi se zahvalil tudi fundaciji Luigi Rovati, s katero je dialog stalen vir navdiha.”
Gre za scenografijo čutov, kjer gostje pridejo izkusiti odnos s hrano, od pričakovanj, ki jih ustvari dekor, do strežbe okusnih presenečenj: v kombinaciji estetskega, med intimnostjo in popolnostjo – kuhinja Aprea pravzaprav želi sprožiti proces izmenjave med različnimi ”lokacijami” izkušnje – spominom, vidom, vohom, okusom – v iskanju novih izkušenj, skozi katere bi definirali okus sodobnosti. Koncepti, ki jih najdemo v treh gastronomskih poteh in so na voljo javnosti: (1) Contemporaneità: izkušnja s 5 hodi, posvečena odnosu med spominom in inovacijo, (2) Partenope: 6-hodno potovanje v čare regije Campania in (3) Signature: ultimativno, absolutno doživetje kuharske filozofije v 8 hodih.
Čas je temeljna sestavina tega gastronomskega potovanja skozi čutila. Kuharjev največji vir navdiha je namreč spomin: čustva, poznavanje ozemlja in kulture, ki je oblikovala italijansko kuhinjo. Spomin je tisti, ki ustvari suspenzijo sedanjosti, da pospremi gosta v drugo časovno dimenzijo. Gastronomsko popotovanje se torej začne z izbiro surovin, kjer so razmerja med kislostjo, okusnostjo, grenkobo in sladkostjo osnova predlogov na jedilniku, prav tako formalna in teksturna razmerja hrane na krožniku, prav zato, da omogočijo menjavanje palatinalnih vibracij: med mehkim, slanim, kislim, sladko, rahlo pikantno, v neprekinjenem dialogu med podobnimi in kontrastnimi okusi.
Kuhinja Andree Apree temelji na njegovem iskanju novih izkušenj, s katerimi lahko definira okus sodobnosti. Zato se Aprea raje kot konceptoma inovativnosti in modernosti posveča temi sodobnosti, ki jo definira z združevanjem tehnike z izkušnjo, čustev s kulturo, estetike z natančnostjo geste. Kajti če to, čemur pravimo tradicija, ni nič drugega kot sedanjost naših prednikov – sedanjost, ki si je zaslužila trajno pozornost, ki je preživela preizkus časa, mode, postala absolutna sedanjost in prišla do nas. Na drugi strani pa je za Aprea sodobnost sposobnost interpretacije duha svojega časa, na kateri gradi hipoteze za prihodnost.
Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku.
Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.