Sarme so ena tistih jedi, ki nas vedno spomnijo na domačnost, praznike in prijetne družinske trenutke. Čeprav jih tradicionalno povezujemo z mesom, je mogoče to balkansko klasiko pripraviti tudi v povsem veganski različici – in to tako dobro, da mesa sploh ne boste pogrešali. Preizkusite ta recept in razveselite vse ljubitelje rastlinske prehrane, pa tudi tiste, ki so zvesti tradicionalnim jedem.
Vonj sarm pogosto obudi spomine na praznike in družinska srečanja, a ta topla jed ni le privilegij tistih, ki uživajo meso.
Tudi v veganski različici lahko sarme prinesejo enako zadovoljstvo in toplino, pri čemer se bogat okus skriva v skrbno izbranih rastlinskih sestavinah. Jelena Šarkanović, avtorica knjige Balkan Vegan, je za portal Punkufer.hr delila recept, ki bo navdušil vse, ki iščejo okusne alternative tradicionalnim jedem.
Namesto mletega mesa lahko liste kislega zelja napolnite s fino kombinacijo leče, tofuja, zdrobljenih orehov in začimb. Tukaj je preprost recept, kako pripraviti veganske sarme, ki bodo razveselile vse vaše goste.
Sestavine za veganske sarme
- 1 glava kislega zelja
- 300 g belega riža
- 300 ml pasiranega paradižnika
- 50 g rdeče leče
- 50 g zelene leče
- 50 g dimljenega tofuja
- 50 g zdrobljenih orehov
- 3 stroki česna
- 1 glavica čebule
- 1 korenček
- 1 steblo zelene
- 1 lovorjev list
- olje
- sol in poper
- mleta paprika
- svež peteršilj
Recept za veganske sarme
Riž in lečo temeljito operite pod tekočo vodo.
Na segretem olju prepražite drobno sesekljano čebulo, česen, nariban korenček in nasekljano zeleno. Dodajte peteršilj in zdrobljene orehe ter začinite s soljo in poprom.
Primešajte odcejen riž, rdečo in zeleno lečo ter vse skupaj dušite približno tri do pet minut.
Pripravite zeljnate liste tako, da jim odstranite trdi del na sredini. Vsak list napolnite z nadevom in ga tesno zavijte.
Na dno večje posode položite nekaj celih zeljnatih listov, da preprečite prijemanje. Nato nanje razporedite zavite sarme.
Pripravite preliv tako, da na segretem olju na hitro prepražite mleto papriko in jo zalijete s pasiranim paradižnikom S to omako prelijte sarme in jih zalijte z vodo, da so povsem pokrite. Dodajte lovorov list.
Sarme kuhajte na nizkem ognju približno eno uro. Po potrebi dolivajte vodo.
Veganske sarme lahko postrežete same ali s kremastim pire krompirjem.
Dober tek!
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje