
Čeprav še vedno ni zdravila za Alzheimerjevo bolezen, se znanstveniki redno trudijo odkriti, katera živila bi lahko preprečila njen nastanek. Nova raziskava je pokazala, da bi lahko uživanje posebne pijače pomagalo zmanjšati tveganje za bolezen.
Nova študija je pokazala, da lahko uživanje pijače, ki je še posebej priljubljena na vzhodu Evrope, pripomore k zdravju in posledično zmanjša tveganje za Alzheimerjevo bolezen, piše Best Life.
Raziskovalci so odkrili, da ima lahko kefir številne pozitivne učinke na naše zdravje. Jogurtu podobna mlečna pijača namreč vsebuje malo laktoze ter veliko probiotikov, beljakovin, kalcija in vitamina B, poroča klinika Mayo.
Kefir je redkejši od jogurta in ima nekoliko ostrejši okus. Lahko ga pijete samega ali pa ga dodate napitkom in kosmičem. Čeprav je pijača zelo priljubljena ponekod po Evropi, so raziskovalci poudarili, da je drugod še vedno nekoliko podcenjena.
Objavljena raziskava v reviji Brain Behavior and Immunity Integrative je pokazala, da so znanstveniki odkrili več pozitivnih učinkov, ki jih ima kefir na naše zdravje.

Rezultati poskusov na živalih so pokazali, da kefir zmanjšuje vaskularne poškodbe in nevrodegeneracijo ter odlaganje amiloid bete, oblogam podobne tvorbe, ki se pojavi v možganih. Na podlagi študij na ljudeh pa so odkrili znake izboljšanja spomina, zmanjšane ravni vnetih citokinov, reaktivnih kisikovih vrst in oksidativnih beljakovin.
Znanstveniki so poudarili, da so za pozitivne učinke kefirja odgovorni probiotiki, ki so koristni za črevesje. “Črevesni mikrobi proizvajajo oziroma pomagajo proizvajati številne kemične nevrotransmiterje, ki prenašajo sporočila med črevesjem in možgani,” je pojasnila clevelandska klinika. “Proizvajajo tudi druge snovi, ki lahko prek krvnega obtoka vplivajo na naše možgane.”
Kot je še razložil direktor kognitivne in vedenjske nevrologije na inštitutu za nevroznanost Marcus Peter Gliebus, lahko kefir pomaga obnoviti uravnotežen črevesni mikrobiom, zmanjša vnetja v telesu in okrepi črevesno pregrado, ki lahko omeji nevrovnetje.
Čeprav je pregled študij pokazal, da lahko kefir zaradi visoke koncentracije probiotikov pomaga preprečiti Alzheimerjevo bolezen, so znanstveniki vseeno mnenja, da je za to potrebnih še več raziskav.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!