Zakaj imajo jedilni noži zaobljeno konico

Navdih 21. Jan 202307:17 1 komentar
Jedilni nož
PROFIMEDIA

Ste se kdaj vprašali, zakaj imajo jedilni noži zaobljeno konico? Zgodovina ima odgovor tudi na to vprašanje.

Kdo ve, kakšni bi bili noži, s katerimi na kruh mažemo maslo ali marmelado, če ne bi bilo v 17. stoletju živečega kardinala Richelieuja (Armand Jean du Plessis), ki je bil prvi minister v državnem svetu francoskega kralja Ludvika XIII. Do takrat so imeli noži ostre konice.

Richelieu, ki je bil zelo občutljiv na hrano in bonton pri mizi, je nekoč ugovarjal gostu, ki si je želel s konico noža očistiti ostanke hrane med zobmi. Kardinalu je bilo dovolj nesramnega vedenja za mizo – od zabadanja nožev v meso in drugo hrano, ko so gostje potrebovali proste roke, do čiščenja ostankov hrane med zobmi. Razjezil se je in služabnikom naročil, naj se znebijo vseh nožev z ostrimi konicami in jih zamenjajo s takšnimi z zaobljenimi konicami.

Kmalu zatem je francoski kralj Ludvik XIV. prepovedal uporabo nožev z ostrimi konicami – za mizo in kot orožje. Skušal je narediti konec nasilju, s čimer je dodatno utrdil položaj namiznega noža z zaobljeno konico kot najprimernejše oblike jedilnega pribora.

Ta slog se je kmalu razširil po vsej Franciji, nato pa še na velik del zahodnega sveta. Sčasoma se je oblika jedilnega noža še spreminjala. Noži so postali nekoliko širši, da je hrana na krožniku lažje segla do vilic in se je rezina kruha lažje namazala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje