Če ste med tistimi kuharji, ki imate česen zmeraj radi pri roki, je dobro vedeti, kako ga shranjevati, da kar najdlje ostane svež.
Česen je izjemno trpežno živilo. Svež lahko ostane do šest mesecev, a le, če ga shranjujete na pravem mestu pri pravi temperaturi. Strokovnjakinja za shranjevanje v vesoljski postaji Vlatka Lake je za Express.co.uk navedla svoja priporočila za učinkovito shranjevanje.
Kot splošno pravilo je svetovala, da celega česna ne shranjujte v hladilniku. Za to obstaja poseben razlog, piše N1 Zagreb.
Če želite ohraniti svežino, česen ohranite nedotaknjen. Lupljenje namreč pospeši sušenje in skrajša rok uporabnosti. Cel, neolupljen česen tako shranjujte v hladnem in suhem prostoru z dobrim kroženjem zraka, na primer v shrambi ali omari.
Izogibajte se hlajenju, saj lahko mraz povzroči kalitev in grenkobo. Namesto plastičnih vrečk, ki zadržujejo vlago, uporabite košaro za shranjevanje ali skledo.
Po drugi strani pa je, kot še poroča N1 Zagreb, hlajenje najboljša možnost, če imate olupljen ali sesekljan česen. Olupljene stroke zavijte v plastično folijo ali dajte v nepredušno posodo, kozarec ali zaprto vrečko. Po tem ga je treba porabiti v treh dneh.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje