Preden se zaradi vnetega grla odpravite v lekarno, raje še enkrat preglejte svoje kuhinjske police. Naturopatinja Janine Bowring je namreč razkrila, da lahko vneto grlo pozdravite s pomočjo treh naravnih živil.
Otečeni mandlji in suha usta so le eden od znakov vnetega grla. Čeprav bi verjetno najprej pomislili, da za okrevanje potrebujete zdravila iz lekarne, spletni portal BestLife piše, da lahko to storite s pomočjo treh naravnih živil, ki jih najdete doma.
Zdravnica Janine Bowring je na družbenem omrežju TikTok razkrila tri živila, ki pomagajo pri zdravljenju vnetega grla. S tem se boste izognili dodatnim stroškom, po vsej verjetnosti pa imate vsa tri živila že doma.
Med
Zdravnica družinske medicine Elizabeth Rainbolt je povedala, da je lahko žlica medu enako učinkovita kot nekatera zdravila proti kašlju. Med lahko namreč ublaži izsušeno in vneto grlo, zato ga priporoča vsem starejšim od enega leta starosti.
Študija iz leta 2014 je pokazala, da je med primeren tako za suh kot moker kašelj.
Čeprav je za zdravljenje primeren katerikoli, je Bowring še posebej priporočila domač in nepasteriziran med. "To je naravni antibiotik," je dejala.
Ingver
Vnetje grla, ki ga povzročajo bakterijske okužbe, lahko ublažite z ingverjem. Pozorni morate biti, da je svež, saj vam posušen ne bo koristil.
"Ingver vsebuje gingerol, ki je sorodnik kapsaicina. Najdemo ga v čilijih, zato ima tudi pekoč občutek," je pojasnila Bowring.
Študije so pokazale, da ima ingver protivnetne in antioksidativne lastnosti. Lahko ga uživate surovega ali pa ga dodate drugim jedem, na primer v juho. Skupaj z medom ga lahko dodate v čaj ali vročo vodo.
Česen
Bowring je svetovala, da za hitrejše okrevanje prehrani dodate surov česen. Začimba lahko lajša vnetje in izboljša odpornost, ugotavljajo na clevelandski kliniki.
"Najbolj vam bo koristil surov česen," je povedala dietetičarka Laura Jeffers. "Pri kuhanju bodite pozorni, da ne presežete 60 stopinj Celzija, saj bodo visoke temperature uničile alicin, ki odstranjuje bakterije. Pametno je, da česen dodate šele, ko je vaš obrok skoraj v celoti pripravljen," je razložila.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Najbolj brano
Oglaševanje
Oglaševanje