Vsak, ki je že obiskal Italijo, ve, da v državi obstajajo nenapisana pravila, ki jih je treba spoštovati, najpomembnejša med njimi pa se vrtijo okoli hrane. Kapučino po 11. uri dopoldne? Samo za turiste. Špageti z bolonjsko omako? Grozljiva misel. Ananas na pici? Nepredstavljivo – vse do zdaj.
Znani neapeljski picopek Gino Sorbillo je na svoj jedilnik v Neaplju, svetovni prestolnici pice, dodal ananas.
Sorbillova kreacija z imenom Margherita con Ananas stane 7 evrov. Vendar to ni običajna havajska pica: to je pica bianca, ki nima paradižnikove podlage, posuta je z najmanj tremi vrstami sira, ananas pa je dvakrat pečen, da postane karameliziran.
Sorbillo, picopek tretje generacije, je za CNN povedal, da jo je ustvaril za “boj proti predsodkom o hrani”.
“Ljudje žal sledijo množici in se ravnajo po mnenju drugih ali po tem, kar slišijo,” je dejal.
Kot strup
“V zadnjih nekaj letih sem opazil, da veliko ljudi obsoja sestavine ali načine priprave hrane samo zato, ker jih v preteklosti večina ljudi ni poznala, zato sem želel te sporne sestavine, ki jih obravnavajo kot strup, dati na neapeljsko pico in jih narediti okusne.”
Pico je na meni postavil v svoji glavni restavraciji v zgodovinskem središču Neaplja. Sorbillo ima sicer 21 poslovalnic po vsem svetu, med drugim v Miamiju, Tokiu in na Ibizi.
Ananas se predhodno speče v pečici in nato ohladi. Nato doda prekajeno provolo (lokalni sir iz kravjega mleka iz Kampanje), ekstra deviško oljčno olje in svežo baziliko, nato pa pico speče v peči na drva.
Ko jo vzame iz peči, po skorji razporedi “mikro ostružke” dveh vrst dimljenega sira cacioricotta: ena vrsta sira prihaja s Sardinije, narejena pa je iz mleka sardinskih koz, druga vrsta sira pa je narejena iz bivoljega mleka z bližnjega območja Cilento.
Italijanska tragedija
Ali ananas sodi na pico, je že dolgo tema razprave, toda večina Italijanov ga ne mara, zato njegova pica, ki jo je ta teden predstavil na družbenih omrežjih, pri mnogih ni naletela na dober odziv. Sorbillo je dejal, da je sprožila “razburjenje” z žaljivkami na družbenih omrežjih, o njegovi pici pa so razpravljali celo na nacionalni televiziji.
Vendar pa je povedal, da so bili radovedneži, ki so jo poskusili, zadovoljni.
“Preden sem jo objavil na družbenih omrežjih, sem jo za nekaj tednov dal na jedilnik, ne da bi karkoli povedal, in veliko ljudi jo je naročilo, celo Neapeljčani,” je dejal.
“Toda Italija je glede tega razdeljena. In ne samo Italija. O tem je bilo sproženih veliko sporov, saj ljudje na splošno niso radovedni in so nezaupljivi do neznanega.”
Ponovno odkritje
Barbara Politi, kulinarična novinarka, ki je pohitela naravnost v Neapelj, da bi jo poskusila, je bila navdušena.
“Ali ste vedeli, da je ananas del evropske prehranske kulture, odkar ga je leta 1493 na Guadeloupu poskusil Krištof Kolumb in ga prinesel nazaj?”
“Ko jo je Sorbillo predstavil, sem bila radovedna in sem preverila, kako dolgo se ananas uporablja v Evropi, in ugotovila sem, da je že dolgo del evropske prehranske kulture. V resnici torej govorimo o mentaliteti in prehranskih navadah.”
“Malo je podobna sušiju – na začetku ti morda ni všeč, potem pa postaneš odvisen.”
Za Sorbilla se ananas na pici ne razlikuje od drugih bolj drznih dodatkov, s katerimi se picopeki ukvarjajo v zadnjih letih.
“V zadnjih nekaj letih ljudje uporabljajo sestavine, ki jih pred petimi, šestimi leti niso. Zdaj uporabljamo mortadelo, ki je pred desetimi leti niso uporabljali, sesekljane pistacije, olive v prahu, peno iz mocarele in celo marmelado. Zakaj ne bi ponovno odkrili ananasa? V zadnjih petih ali šestih letih je pica zaživela novo življenje.”
Znani picopek meni, da bi bili njegovi predhodniki picopeki razburjeni nad njegovo ponudbo ananasa, vendar je dodal: “Stvari je treba najprej poskusiti in nato izraziti svoje mnenje. Včasih na pice niso dajali niti šunke ali rukole, danes pa je to povsem običajno.”
Prehranska pravila ostajajo
Sam je dejal, da pice z ananasom nikoli ne bo naredil s paradižnikovo osnovo.
“Paradižnik je tako kot ananas sadje in z dvema različnima vrstama sadja to ne bi bil dober izdelek,” je dejal. “Namesto tega dam tri dimljene sire in to spremeni pico, postane drugačnega okusa.”
Dejal je, da je zgodovina havajske pice, ki uporablja paradižnik, povzročila, da so jo “ljudje obsodili, ne da bi jo poskušali predelati, kot sem to storil jaz”.
“Seveda obstajajo polemike ljudi, ki pravijo, da ananasa ne bi smeli uporabljati. Toda zakaj ste užaljeni? Nihče vas ne sili, da ga jeste.”
“Pri hrani so pomembni pari. Če sestavine dobro povežete, je rezultat dober. Ljudje, ki so gastronomsko radovedni, to jedo, kar pomeni, da nam je dobro uspelo.”
Kontroverzne pice – naslednja modna muha?
Sorbillo je kritike že izkoristil za pripravo druge sporne pice.
“Ko je izšla ananasova pica, je nekdo napisal: ‘Zdaj pa poglej, ali lahko narediš še kečapovo.’ In sem jo naredil. Začel se je nov spor.”
Vendar to ni bil navaden kečap. Namesto njega je uporabil domačo omako iz rdečega in rumenega italijanskega paradižnika datterino na beli podlagi z dimljenimi provolami. Nato se je posnel, kako jo je zmagoslavno jedel, obkrožen s steklenicami domačega kečapa, in izjavil, da je “dobra”.
“Vse, kar morate spremeniti, je ena sestavina ali en korak pri pripravi in ustvarite popolnoma novo stvar,” je dejal.
“Prepričan sem, da se bo ananasova pica kmalu pojavila na jedilnikih drugih picerij v Neaplju – in ne samo v Neaplju.”
Avtorica:
, CNN
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje