Znan srbski kuhar razkril recept za popolno zeljno solato

author
N1
26. apr 2025. 17:43
zeljna solata
Foto: PROFIMEDIA | Foto: PROFIMEDIA

Filip Ćirić, priznani kuharski mojster in eden bolj znanih srbskih chefov, je na omrežju Instagram delil dragocene nasvete, kako pripraviti zeljno solato, ki bo vedno popolno začinjena. Poudarja, da vrstni red dodajanja začimb nikakor ni naključen – pravilno zaporedje je namreč ključ do najboljšega okusa.

Priznani srbski chef Filip Ćirić je delil recept za zeljno solato, ki bo vedno popolna.



Najprej je treba dodati sol. Sol mora priti neposredno v stik z zeljem, saj sicer ne more opraviti svoje osnovne naloge – izvleči okusa in zmehčati teksture. Če bi sol dodali šele po olju ali kislini, bi ostala ujeta v tekočini in ne bi dosegla zelja v pravi meri. Zato naj bo sol vedno prva začimba v procesu priprave.









Naslednji korak je dodajanje olja. Olje ima posebno vlogo, saj omogoči, da se kasneje dodana kislina, bodisi kis ali limonin sok, pravilno vpije v solato.



Če bi kislino dodali brez vmesnega olja, bi njen okus hitro prevladal in porušil ravnovesje. Pomembno je tudi, da izberemo nevtralno olje – močna olja, kot je hladno stiskano olivno olje, bi lahko zasenčila nežne okuse zelja.


Za zaključek dodamo kislino – naj bo to vinski kis ali limonin sok. Kislina dopolni okus, vendar je bistveno, da jo dodamo šele na koncu. Če bi jo dodali prezgodaj, bi poškodovala teksturo zelja, kar bi vodilo v pretirano kisel okus, olje pa ga ne bi moglo več uravnovesiti.


Ćirić poudarja, da je po vsakem koraku treba solato temeljito premešati – po soljenju, po dodajanju olja in nato še po dodajanju kisline. Le tako bodo okusi enakomerno porazdeljeni. Ćirić še opozarja, da se je bolje izogibati uporabi močnih kisov in olj, če želite, da vaša solata ohrani nežnost in popoln okus.


Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih