Ne delajte te napake: živila, ki jih ne smete imeti v vratih hladilnika

author
N1
27. apr 2025. 16:24
hladilnik, hrana
Foto: PROFIMEDIA | Foto: PROFIMEDIA

Hladilnik je naš najboljši zaveznik pri ohranjanju živil, vendar ima tudi on "svoja pravila", ki jih mnogi spregledajo. Včasih se živila pokvarijo, spremenijo okus ali teksturo, še preden jih porabite. Zakaj? Najverjetneje jih ne bi smeli hraniti v vratih hladilnika.

Kaj postavimo v hladilnik, je pomembno – vendar je prav tako pomembno, kam izdelek postavimo. Ena najpogostejših napak se skriva v delu, po katerem najpogosteje in najhitreje posežemo – v vratih hladilnika.
Katera živila pogosto hranimo v vratih hladilnika, a jih pravzaprav ne bi smeli?

Mleko

Mleko pogosto vidimo prav v vratih hladilnika, a tam mu ni najbolj všeč. Temperatura v vratih je najvišja in se največkrat spreminja, kar skrajša rok trajanja in poveča tveganje za pokvarljivost. Najbolje ga je shranjevati na zadnji polici hladilnika, kjer je najhladneje.

Jajca

Čeprav imajo številni hladilniki posebne nosilce za jajca prav na vratih, to ni idealno mesto. Jajca potrebujejo stalno temperaturo, pogoste spremembe pa lahko poslabšajo njihovo svežino in pospešijo razvoj bakterij. Najbolje jih je hraniti v originalni škatli na srednji polici.
Oreščki in semena

Morda se zdi, da jim s hladilnikom podaljšamo svežino, a vrata niso primerna zanje. Zaradi vsebnosti maščob hitro oksidirajo, če niso na stabilni hladni temperaturi. Če jih že hranite v hladilniku, jih postavite v zadnji del in jih shranjujte v nepredušno zaprti posodi.

Omake in pekoči prelivi

Večina teh omak vsebuje kis ali sol, ki delujeta kot naravna konzervansa. Shranjevanje v vratih jim neposredno sicer ne škodi, a se lahko zmanjša intenzivnost okusa in arome. Bolje jih je hraniti v shrambi, dokler niso odprte, po odprtju pa bolj v notranjosti hladilnika, še posebej tiste, ki se hitreje pokvarijo.

Arašidovo maslo in podobni namazi

Vrata hladilnika lahko te namaze spremenijo v neprijetno trdo maso, ki jo je težko mazati. Poleg tega lahko zaradi nestabilne temperature pride do ločevanja olja, če izdelki nimajo dodatnih konzervansov. Najbolje jih je hraniti zaprte pri sobni temperaturi, stran od virov toplote.
Čokolada in čokoladni namazi

Čeprav se zdi, da čokoladi naredite uslugo s shranjevanjem v hladilniku, se v njem "znoji", sladkor kristalizira na površini, čokolada pa postopno izgubi najboljše lastnosti. Če je shranjena v vratih, se ta proces še pospeši. Idealna sobna temperatura za čokolado je med 15 in 20 stopinj Celzija. Seveda pa jo je poleti, ob visokih temperaturah, sprejemljivo hraniti v hladilniku – a bodite pripravljeni na nekaj izgube izvorne kakovosti.

Olja (oljčno, bučno)

Na hladnejših temperaturah lahko olja izgubijo aromo. Vrata hladilnika, kjer so najbolj izpostavljena temperaturnim spremembam, jim spremenijo teksturo in vonj. Olja shranjujte v temnih steklenicah, stran od štedilnika in neposredne sončne svetlobe.

Sokovi sokovi z nizko vsebnostjo sladkorja

Sokovi so občutljivejši, kot se zdi. Visoke temperature v vratih hladilnika lahko povzročijo njihovo motnost in pospešijo kvarjenje, še posebej po odprtju. Najbolje jih je hraniti globlje v hladilniku in hitro porabiti po odprtju.

Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih