Ne morete shujšati? To so najpogostejši razlogi

Magazin 02. Mar 202508:41 3 komentarji
motnje hranjenja
Foto: Denis Sadiković/N1

Če ste že kdaj poskušali shujšati, veste, kako težko je to. Včasih se zdi, da lahko vse delate prav, številke na tehtnici pa še kaj naprej ostajajo enake. Razlogov za to je lahko več, na katerega od njih pa morda niste niti pomislili.

Hujšanje ni enostavno, niti ko gre vse po načrtih. Kadar se ustavite na mrtvi točki, čeprav se vam zdi, da vse počnete prav, je morda krivo kaj, na kar doslej niste pomislili.

To so po mnenju nutricionistov in zdravnikov najpogostejši razlogi, zaradi katerih imajo ljudje težave s hujšanjem:

1. Pomanjkanje spanca

Spanje je ključnega pomena za številne vidike našega zdravja, vključno s hujšanjem.

“Čeprav je to lahko izziv, lahko vsaj sedem do devet ur kakovostnega spanca vsako noč pozitivno vpliva na metabolizem in pomaga uravnavati hormone, ki čez dan signalizirajo lakoto,” za portal BestLife pojasnjuje dr. Carla Robinson.

2. Stres

“Ne glede na to, ali vas skrbi izguba teže ali se soočate z drugimi izzivi, lahko stres poveča raven kortizola,” pojasnjuje nutricionistka Nichole Dandrea-Russert.

Hormon kortizol vpliva na spanec, prav tako pa lahko zvišana raven spodbudi občutek lakote, četudi niste zares lačni.

3. Premalo vlaknin

Še en možen razlog, zakaj ne morete shujšati, je pomanjkanje vlaknin v vaši prehrani. Vlaknine namreč hitreje daje občutek sitosti, ki je tudi dolgotrajnejši.

4. Premalo beljakovin

Tako kot vlaknine lahko tudi beljakovine pomagajo, da ste dlje časa siti, poleg tega pa lahko izboljšajo presnovo. Vaše telo namreč porabi več kalorij pri presnavljanju beljakovin kot pri presnavljanju ogljikovih hidratov ali maščob.

5. Izogibanje ogljikovim hidratom

Številne diete prikazujejo ogljikove hidrate kot sovražnika. Vendar pa Dandrea-Russert poudarja, da pri hujšanju ne gre za popolno izogibanje ogljikovim hidratom, temveč za razumevanje, katera hrana vsebuje zdrave ogljikove hidrate, piše BestLife.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Priporočeno vsebino