Tudi vi spadate med tiste, ki obožujejo peteršilj, ne prenašajo pa koriandra? Obstaja razlaga, zakaj je tako.
Obožujete zelenjavo in zelišča, ki jo obogatijo. Od špinače do kalčkov, zelenje poskušate vključiti v vsak obrok, tudi v zajtrk. Z eno strogo izjemo: ne prenašate koriandra. Niti najmanjše sledi po okusu. Tako intenziven je vaš odpor do te zeli.
Glede na SciShow, oddajo na YouTubu, veliko ljudi sovraži koriander – po njihovih ocenah približno 14 odstotkov. Razlog? Ker ima okus po milu. Seveda bi lahko šlo preprosto le za okus, toda v tem primeru naj bi za tem stala genetika.
Znanstveniki so namreč opazili ta fenomen in se odločili zadevi priti do dna. 30.000 ljudi so vprašali, kaj menijo o koriandru, ter jih prosili, naj opišejo njegov okus. Pri vseh, ki se jim zdi koriander tako rekoč odvraten, so našli nekaj skupnega.
Vsi, ki so se rekli, da ima koriander okus po peneči kopeli, so imeli podobnosti v družini genov za vohalne receptorje, ki – presenetljivo – zaznavajo vonj mila, pojasni voditelj oddaje.
Skupen jim je bil predvsem en gen, ki kodira receptor za zaznavanje vonja aldehidnih kemikalij. Obstaja več kot en aldehid, ki daje koriandru značilen vonj, in ti so hkrati tudi stranski produkt izdelave mila.
A hkrati nimajo vsi, ki sovražijo koriander, omenjenega gena, in obstajajo tudi posamezniki, ki ga imajo, pa obožujejo koriander. Kot razloži voditelj, pri tem igrajo pomembno vlogo vsaj še štirje geni.
Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku.
Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.