Novozelandski chef pripravil “balkanski burger” in razjezil splet: “Žaljivo”

Magazin 14. Okt 202412:22 3 komentarji
Foto: Zajem zaslona/TikTok

Novozelandski kuhar je predstavil svojo različico pleskavice, ajvarja in kajmaka, kar pa je med ljubitelji balkanske kuhinje povzročilo pravi vihar nezadovoljstva. Mnogi so njegovo interpretacijo teh priljubljenih jedi označili za žaljivo in daleč od pristnega okusa, kar je sprožilo številne kritike na družbenih omrežjih.

Novozelandski kuhar Andy Hearnden, na družbenih omrežjih bolj znan pod vzdevkom Andy Cooks, ima za sabo 20 let izkušenj v različnih restavracijah, sredi pandemije covida-19 pa je začel objavljati recepte na spletu. Samo na TikToku ga danes spremlja že skoraj šest milijonov sledilcev.

Njegove objave, v katerih redno deli recepte iz različnih svetovnih kuhinj, so zanimive zaradi preproste priprave ljudi in inovativnega pristopa. Vendar pa ni vsak njegov recept naletel na odobravanje – nedavni video o pripravi “balkanskega burgerja” je povzročil pravi vihar med balkanskimi uporabniki spleta.

Hearnden je nedavno objavil video z naslovom “Balkan burger – pleskavica”, v katerem je predstavil svojo različico balkanske klasike. Pripravil je pleskavico, ajvar in kajmak, vendar je njegova interpretacija teh tradicionalnih jedi mnoge Balkance spravila ob živce.

Pri pripravi pleskavice je meso zmlel in ga nato zmešal s čebulo, česnom, začimbami ter mineralno vodo, sledile pa so sporne spremembe pri pripravi drugih sestavin.

@andy_cooks Balkan Burger – Pljeskavica Ingredients: – 500g (1 lb 2 oz) lamb mince – 500g (1 lb 2 oz) 80/20 beef mince – 1 brown onion, grated – 3 cloves garlic, minced – 2 tbsp paprika – 1 tsp baking powder – 2 tbsp salt – 1 tsp black pepper – 100ml (3½ fl oz) soda water – 3 red capsicums (bell peppers) – 1 eggplant (Aubergine**)** – 1 red chilli – 20ml (4 tsp) olive oil – 20ml (4 tsp) white vinegar – 100g (3½ oz) feta cheese – 250ml (9 fl oz) sour cream – 125 g (4½ oz) cream cheese – 1 white onion, sliced – 6 white bap rolls Method: 1. To make the burger patties, mix together the lamb mince, beef mince, grated onion, minced garlic, paprika, baking powder, 2 tablespoons of salt, black pepper, and soda water. Mix with your hands for 5-6 minutes, then refrigerate for 1 hour. After chilling, form the mixture into six equal patties, roughly 165g each (about the size of a teacup saucer). 2. To make the Ajvar (red pepper sauce), drizzle the capsicums, eggplant, and red chilli with olive oil, and roast them in a 200°C (390°F) oven for 15 minutes. Remove from the oven, place in a bowl, and cover with a lid to steam for another 15 minutes. 3. Peel the skins from the vegetables and remove the seeds from the capsicums. Place the vegetables in a blender with a pinch of salt, the remaining olive oil, and the white vinegar. Blend until smooth and set aside. 4. To make the Kajmak (soft cheese spread), mix together the sour cream, cream cheese, and feta until smooth. 5. When ready to cook, pan-fry the burger patties for 4-5 minutes on each side until golden brown and cooked through. Toast the bap rolls in the same pan. 6. To assemble the burger, spread some Ajvar on the bottom bun and Kajmak on the top bun. Place the cooked burger patty on the bottom bun, top with sliced white onions, and close with the top bun. #cooking #food #recipe #burger #foryou #viral ♬ FEIN sped up – ⁹⁹⁹

Kajmak je pripravil iz feta sira, sirnega namaza in kisle smetane, medtem ko je daleč največ pozornosti požela njegova različica ajvarja. To je naredil tako, da je v pečici popekel nekaj paprik in jajčevcev, jih nato olupil in samo zmešal v mešalniku s kisom in oljem. Za mnoge ljubitelje balkanske kulinarike so te spremembe pomenile popolno odstopanje od originalnih receptov, kar je povzročilo val ogorčenih komentarjev.

Besni komentarji sledilcev

Video je v kratkem času dosegel več kot 360.000 ogledov, v komentarjih pa so se številni Balkanci odzvali z razočaranjem in jezo nad videnim, piše Index.hr.

Med njimi je bilo veliko kritik na račun ajvarja in kajmaka. Tradicionalni ajvar, ki je narejen z dolgotrajnim kuhanjem pečenih paprik in jajčevcev, je Andy v svoji različici zgolj zmiksal v mešalniku, kar je za mnoge nesprejemljivo. Prav tako njegova različica kajmaka, ki je nastala z mešanjem feta sira, ni naletela na odobravanje.

“Hudiča, ne. To ni niti blizu pleskavici in je žaljivo do pravega ajvarja”, “To ni kajmak, da o tem, kaj je naredil z ajvarjem, niti ne izgubljam besed”, “Nikoli ne zmiksaj ajvarja”, “Zakaj ni raziskal tega, kako se to naredi? Nočem biti nesramen, ampak tega ne prenesem”, “Vse si naredil narobe”, “Pravi ajvar ni kot pašteta”, “Videti je okusno, ampak to ni pleskavica, to je čuden burger, da o ajvarju sploh ne govorim”, “Tako se ne dela ajvarja”, “Kje si našel recept? Na Temuju?” … je le nekaj od številnih nezadovoljnih komentarjev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje