Česnove lupine imajo še vedno veliko okusa in hranilnih snovi, ki jih vsebujejo stroki. Poglejte, kako jih lahko uporabite.
Česen velja za eno najbolj zdravih rastlin in po mnenju mnogih bi ga morali dodajati skoraj vsaki jedi.
Ali ste vedeli, da je uporabna tudi njegova lupina? Ko olupite česen, naj vas nikar ne zamika, da bi olupke zavrgli, piše portal Finedining Lovers. Še vedno imajo veliko okusa, pa tudi veliko hranilnih snovi in spojin, ki jih najdemo v strokih in ki krepijo zdravje. Zato ne bi bilo narobe, če bi lupine shranili in uporabili kasneje.
Lahko si naredite zaloge česnovih lupin, pomešanih z drugimi zelišči ali dišavnicami, ki jih boste dodajali jedem. Ker pa imajo strukturo, ki se pri kuhanju ne zmehča, je priporočljivo, da jih skupaj z dišavnicami vložite v majhne vrečke iz gaze in jih, podobno kot čajne vrečke, vložite v jed, ki se kuha. Kasneje jih boste z lahkoto odstranili.
Lahko pa jih s terilnikom zmeljete v droben prah in jih dodate krušnemu testu. Kruhu bodo zmleti olupki dali specifično aromo, še posebej če nameravate kruh kasneje preliti z oljčnim oljem, ki ste mu dodali malce česna.
Česnove lupine pa niso uporabne samo v kuhinji. Zaradi hranilnih snovi, ki jih vsebujejo, so uporabne tudi kot gnojilo za rastline. Seveda jih lahko dodate kompostu. Lahko pa jih preprosto zrežete na koščke in potisnete v zemljo. Med zalivanjem bodo sprostile sokove, ki jih bo rastlina z veseljem posrkala.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!