Zagotovo je torta sacher ena najbolj priljubljenih slaščic na svetu. In vsak obisk Dunaja zagotovo pomeni tudi en kos te enkratne čokoladne torte z marelično marmelado.
Nekateri pravijo, da je sacher torta presuha, da ima premalo nadeva in podobno. Torta je res nekaj posebnega, še zlasti če vemo, kako je sploh nastala. Daljnega leta 1832 je princ von Metternich naročil komaj 16-letnemu vajencu Franzu Sacherju (1816–1907), naj pripravi sladico za svoje zahtevne goste. Ker je glavni kuhar nenadoma zbolel, je moral prevzeti njegovo nalogo, na dvoru se je takrat uvajal 2 leti. Sladko in razkošno mojstrovino naj bi pripravili s čokolado, marelično marmelado in stepeno smetano. Od takrat so te tri sestavine glavni del torte. Prav ta recept še vedno ostaja osnova za vsako originalno sacher torto. Ta danes izstopa kot eden od kulturnih in kulinaričnih simbolov Dunaja. Hotel, ki ga je leta pozneje odprl sin pionirskega slaščičarja, pa je danes eden najbolj priznanih hotelov na svetu!
Eduard Sacher, sin izjemnega slaščičarja Franza, je v središču Dunaja leta 1876 odprl ekskluzivni luksuzni hotel, ki še danes ponosno nosi priimek Sacher. Istoimenska torta je v trenutku postala zaščitni znak hiše. Eduard Sacher se je poročil z Anno Mario Fuchs, mesarjevo hčerko, ki je hotel kmalu spremenila v najbolj iskani hotel na Dunaju ter priljubljeno zbirališče zvezdnikov in tedanje visoke družbe.
Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku.
Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.