Osnovna pravila za pripravo popolne rižote (in še recept)

author
L. B.
03. nov 2022. 09:15
>
05:39
rižota
Profimedia | Profimedia

Rižote so priljubljena jed, saj za njihovo pripravo ni treba porabiti veliko časa. Lahko so priloga ali glavna jed.

Priprava rižote ni zahtevna, a dobro je poznati nekaj pravil, ki poskrbijo za kremno teksturo in ravno prav čvrsta riževa zrna. Poznamo nešteto različic te okusne jedi – najboljše pa so tiste, pripravljene s sezonskimi sestavinami, ki so trenutno na voljo.

Pravila za pripravo popolne rižote so sledeča:



  • Izberite riž, ki je namenjen za pripravo rižot: gre za riž z okroglim zrnom, najbolj znana vrsta pa je riž arborio.

  • Za pripravo uporabite globoko ponev z debelim dnom.

  • Za dve osebi bo zadostovala ena skodelica riža (2 dl).

  • Ko se lotite priprave rižote, čebulo nasekljajte na drobno in jo prepražite, nato pa dodajte riž, da se lepo glazira.

  • Naslednji korak je, da riž zalijete z vodo ali jušno osnovo, ki pa mora biti zelo vroča. Zato je najbolje, da tekočino segrejete v loncu (do vretja) in nato zalijete riž. Tekočino dodajajte sproti. Ko izpari, dodate naslednjo "rundo."

  • Na koncu ne pozabite na hladno maslo. Ko ugasnete ogenj in odstavite rižoto, dodajte rezino masla in jo dobro vmešajte v jed. Tako bo rižota še bolj kremna.


1666855771-profimedia-0139116152.jpg
Profimedia | Profimedia


Recept za odlično gobovo rižoto


Taka rižota je okusna, zanjo pa boste potrebovali (za 2 osebi):


  • 200 gramov riža

  • 1 čebulo

  • 100 gramov gob

  • 1 dl belega vina

  • 1 liter jušne osnove (lahko je zelenjavna ali piščančja)

  • 1 žlico masla

  • sol, poper

  • ščepec suhih začimb (majaron, rožmarin … po okusu)

  • parmezan

  • olivno olje


Priprava:


Čebulo na drobno narežite in pražite na olju, dokler ne postekleni. Gobe očistite in narežite na rezine in jih malce prepražite s čebulo. Nato dodajte riž in premešajte. V ponev dodajte belo vino, ko alkohol izhlapi, solite in poprajte. V rižoto začnite dodajati vrelo tekočino. Mešajte, da se jed ne prime. Ko je riž kuhan, ponev odstranite z ognja ter vmešajte maslo in parmezan. Pustite nekaj minut, da se okusi povežejo, potem jed postrezite. Dober tek!

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih