
Bolj, ko se bližajo topli meseci, bolj nam dišijo osvežilne in lahke sladice. Idealna izbira za to je limonino-sirna torta.
Ta limonino-sirna torta ima popolno ravnovesje med sladkostjo in kislostjo, postrežete pa jo lahko h kavi in čaju ali kot sladico po kosilu. Sočen biskvit se združi z lahko kremo na osnovi limoninega soka in kremnega sira.
RECEPT
Recept so delili na strani punkufer.hr.
Sestavine:
- 500 gramov sladkorja v prahu
- 400 gramov belega sladkorja
- 375 gramov masla
- 360 gramov bele moke
- 300 mililitrov pinjenca
- 250 gramov kremnega sira
- 7 gramov praška za pecivo
- 5 do 6 limon
- 4 velika jajca
- 2 čajni žlički vaniljevega ekstrakta
- ščepec soli
Priprava
1. Pripravimo tortni model s premerom 20 centimetrov. Z notranje strani ga namastimo ali obložimo s peki papirjem in odstavimo.
2. Naredimo biskvit: v skledi zmešamo moko, pecilni prašek in malo soli. V drugi skledi zmešamo pinjenec, vaniljev ekstrakt in 65 mililitrov soka limone.
3. Z mešalnikom zmešamo 350 gramov sladkorja in dve žlici naribane limonine lupinice. Dodamo 250 gramov masla sobne temperature in nadaljujemo mešanje. Dodajamo po eno jajce naenkrat. V zmes vmešamo pinjenec, nato pa postopoma dodajamo moko. Mešamo, dokler ne dobimo enotne gladke zmesi.
4. Biskvitno zmes preložimo v tortni model in ga pečemo v predhodni ogreti pečici na 180 stopinj Celzija približno 30 minut oziroma dokler ni popolnoma pečen. To lahko preverimo z zobotrebcem.
5. Medtem ko se biskvit peče, pripravimo limonin sirup: 65 mililitrov limoninega soka zmešamo s 50 grami sladkorja in ob pogostem mešanju segrevamo na štedilniku. Sirup segrevamo približno dve minuti, nato pa ga odstavimo.
6. Naredimo kremo: v mešalniku zmešamo kremni sir, preostalo maslo (125 gramov), eno žlico limonine lupinice in eno žlico limoninega soka. Mešamo toliko časa, da se sestavine povežejo, nato postoma začnemo dodajati sladkor v prahu. Kremo postavimo v hladilnik.
7. Pečen topel biskvit namažemo z limoninim sirupom in pustimo, da se popolnoma ohladi. Biskvit vzdolžno prerežemo na dva enaka dela. Polovico kreme premažemo med dvema plastema biskvita, preostalo pa premažemo po vrhu torte. Nato torto ohladimo in jo damo v hladilnik. Postrežemo jo ohlajeno z rezinami limone (po želji).
Dober tek!
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje