Velja za lahkotno, beljakovin polno in "varno" alternativo rdečemu mesu. A nova študija razkriva manj znano plat piščančjega mesa. Strokovnjaki so ugotovili, da je prekomerno uživanje perutnine povezano z opazno višjim tveganjem za smrt zaradi raka prebavil. Koliko piščanca je torej še zdravo pojesti na teden?
Piščanec je cenovno dostopna in vsestranska sestavina, ki velja za precej bolj zdravo alternativo rdečemu mesu ter predelanim mesnim izdelkom, kot so klobase in slanina. A nove raziskave ugotavljajo, da tudi piščanec skriva nekatere zdravstvene pasti.
V nedavno objavljeni študiji v znanstveni reviji Nutrients so raziskovalci analizirali povezavo med uživanjem perutnine in smrtnostjo zaradi raka prebavil, poroča portal BestLife.
Raziskava, ki je potekala v Italiji, je pokazala, da uživanje belega mesa narašča, verjetno zaradi večje ozaveščenosti o škodljivih vplivih rdečega in predelanega mesa na zdravje srca ter tveganje za nekatere vrste raka. Piščančje prsi sicer vsebujejo kar 93 odstotkov beljakovin in le 7 odstotkov maščob, kar se zdi idealno.
Da bi prišli do svojih ugotovitev, so strokovnjaki zbrali zdravstvene podatke skoraj 5.000 udeležencev, ki so svoje tedensko uživanje mesa razdelili v tri kategorije: vse vrste mesa, rdeče meso in perutnina. V povprečju so jih spremljali 19 let.
Ob koncu študijskega obdobja je umrlo 1.028 udeležencev, od tega 108 zaradi raka prebavil. 37 jih je umrlo zaradi raka debelega črevesa, 28 zaradi raka na jetrih, 22 pa zaradi raka trebušne slinavke. Še 180 smrti pa je bilo posledica drugih rakavih obolenj, še ugotavljajo.
Med umrlimi je bil delež zaužitega rdečega mesa 59-odstoten, delež zaužitega belega mesa pa 41-odstoten. Pri tistih, ki so umrli zaradi raka prebavil, so ti deleži znašali 56 odstotkov za rdeče in 44 odstotkov za belo meso.
Strokovnjaki opozarjajo na zmernost
Na podlagi teh podatkov so raziskovalci ugotovili, da je uživanje več kot 300 gramov perutnine tedensko "povezano s statistično značilno povečanim tveganjem umrljivosti" tako zaradi raka prebavil kot drugih vzrokov. Uživanje več kot 300 gramov piščanca tedensko je bilo povezano s 27 odstotkov večjim tveganjem za smrt, v primerjavi s tistimi, ki so pojedli manj kot 100 gramov.
Poleg tega je bila v reviji Nature Food objavljena ločena študija, v kateri so analizirali količino mesa, ki bi jo morali ljudje pojesti na teden, da bi zadostili okoljskim in prehranskim omejitvam. Za perutnino in svinjino so določili še manjši tedenski vnos - 255 gramov ali približno dve piščančji prsi na teden.
Raziskovalci sicer poudarjajo, da so potrebne dodatne študije, da bi potrdili njihove ugotovitve in bolje razumeli vpliv predelane perutnine. Poleg tega v analizo niso vključili podatkov o telesni aktivnosti udeležencev, kar predstavlja pomembno omejitev, saj številne druge raziskave dokazujejo povezavo med telesno aktivnostjo in umrljivostjo.
Za zdaj strokovnjaki priporočajo, da uživamo piščanca zmerno in ga po možnosti nadomestimo z drugimi viri pustih beljakovin, kot so ribe.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje